Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Trio FaKruTu wil graag lekker spelen

Sean Fasciani - Stefan Kruger - Mark Tuinstra

FaKruTu  (foto Merlijn Doomernik)
FaKruTu  vlnr Fasciani, Kruger en Tuinstra /  foto Merlijn Doomernik

Ik trof de muzikanten van het trio FaKruTu onder de vuurtoren van Haamstede. Daar hadden bassist Sean Fasciani, slagwerker Stefan Kruger en gitarist Mark Tuinstra zich eventjes in een recreatiewoning ingegraven om nieuwe muziek te schrijven. Een paar dagjes los van de alledaagse beslommeringen wilden zij in combinatie met een flinke dosis zilte Zeeuwse lucht in een creatieve flow komen. Daarmee rondden zij hun vlak voor de Corona gestarte projekt af om er vervolgens mee te gaan optreden.
Een weekje eerder meldde Mark Tuinstra me dat ze komende week ‘ergens in Zeeland’ zouden zitten en het leek hem aardig om ergens een klein, intiem gigje te kunnen doen. En of ik iets wist.

goed gereedschap is het halve werk

FAKROETOE
De ontstaansgeschiedenis van FaKruTu (spreek uit: Fakroetoe) gaat terug tot de Rotterdamse Wereldhavendagen in 2016. Daar was Tuinstra verantwoordelijk voor de muziekproductie met optredens van o.a. Zuco 103 (met Stefan Kruger) en zangeres Nicole Jordan, geboren in Trinidad. Uit die ontmoeting werd het Dr. Jordan Institute geboren. Dat klinkt heel wetenschappelijk, maar is de naam van de band met de Canadese zangeres èn academicus Jordan (Master of Science in Music Psychology en Doctor of Philosophy in Music Psychology/Performance Studies) die toen in Nederland woonde. De groep heeft een tijdje leuk samengespeeld en een mooi album uitgebracht (Jab Jab, 2019). Toen Jordan terugverhuisde naar Canada ontstond FaKruTu; eigenlijk als een licht uitgeklede versie van “the Institute”, maar met onverminderd speelplezier van de drie muzikanten samen. Funk, jazz, hip hop, maar ook vaak een Afrikaanse of Caribische vibe en altijd een zoektocht naar nieuw geluid. Ze willen repeteren, maar natuurlijk ook spelen. Met in Canada gemaakte opnames van Jordan gaat het trio ook virtueel het huidige project uitbreiden. Hoe dat technisch wordt uitgevoerd is nog niet helder. De datums voor een serie optredens worden deze zomer bepaald.

Stefan Kruger 
Sean Fasciani
Mark Tuinstra
Stefan Kruger

PLAYGROUND
De woonkamer in Haamstede is omgebouwd tot studio annex playground. Op de vloer liggen veel pedalen, loopstations en aanverwante electronica, zowel bij basgitarist Fasciani als bij Tuinstra. Stefan Kruger zit achter zijn Arturia Keystep Pro; een compact maar ingenieus keyboard waarmee fraai geluid gemaakt en gecombineerd kan worden. Een drumstel staat er niet, maar even later wordt een snaredrum uit de auto gehaald en dan blijkt dat drummer Kruger ook hiermee kleurrijk en inventief weet om te gaan.
Sean Fasciani zit met zijn Fender Jazz Bass op de bank met aan zijn voeten een voor een bassist serieuze verzameling pedalen voor delay, toon-, octaaf-, kleurregeling, voorversterker en effectfilters. Hij weet ze smaakvol te gebruiken om zijn geluid te verrijken.
Tuinstra speelt op zijn favoriet gitaar; een Moffa. “De kleur is in de loop der jaren wat veranderd, maar het instrument is eigenlijk alleen mooier geworden” zegt Tuinstra. Hij kocht zijn gitaar een jaar of twaalf geleden bij Nico Moffa in Palermo op Sicilië. Even later bestelde Kurt Rosenwinkel er twee tegelijk en werd het merk populair bij kenners. Gilad Hekselman, Wolfgang Muthspiel en dichterbij huis Wim Bronnenberg, Andreas Suntrop en Bert Cools spelen ook regelmatig op een gitaar van dezelfde Italiaanse bouwer.

FaKruTu in Haamstede
FaKruTu in Middelburg

GIG KAFFEE ‘T HOF
Een paar dagen later tref ik ze in een Middelburgse horecagelegenheid waar ze zoals de eigenaar het noemde een verrassings guerilla gig geven. Het is geen standaard gitaartrio en hun geluid is onnavolgbaar, divers en hecht. Fasciani heeft zijn pedalen niet meegenomen en Kruger houdt het bij zijn drumkit; en dat is al boeiend genoeg. Uiteraard brengen ze veel eigen werk dat sferen van over de hele wereld aan de verraste bezoekers serveert. Tijdens het voor publiek onaangekondigde concert komen ook een paar standards als Monk’s Shuffle Boil en Ellington’s In A Sentimental Mood voorbij in een eigentijds jasje. FaKruTu smaakt naar veel meer!

FAKRUTU
Mark Tuinstra – electrische gitaar, effecten
Sean Fasciani – basgitaar, effecten
Stefan Kruger – drums, electronica

Tekst: Eddy Westveer
Fotografie: Merlijn Doomernik, Eddy Westveer