Afscheid van Rony Verbiest met een dikke traan

Rony Verbiest

Rony Verbiest

26 juni 1956   –   21 januari 2024

Wij laten een dikke traan!

Jazzstandards, musette, tango en volksmuziek
transformeerde Verbiest tot hoge kunst;
waar hij ook speelde,
met wie hij ook speelde,
en op welk instrument dan ook!
Tijdens zijn concerten hield het publiek de adem in.
Dat dwong hij af!
Dan genereerde hij een intimiteit waarbij de atmosfeer zich vulde met
tot in je vezels tastbare passie.
Pure liefde!
Je zou er dikke vette plakken van kunnen snijden.
Luchtdicht verpakken in een mooi trommeltje.
Met een sjieke strik erom.
Alleen op speciale momenten te openen.
Terugdenken aan de mooie tijd met Rony Verbiest!

Rony Verbiest & Antje De Boeck


DE ACCORDEONIST
Rony Verbiest
overleed zondag 21 januari 2024 in zijn woonplaats Zelzate. Hij was daar geboren (1956) en getogen. Hij woonde er met echtgenote, actrice en zijn muze Antje De Boeck.
Verbiest was bijna letterlijk in de wieg gelegd om muzikant te worden. Zijn vader was accordeonist en runde het vermaarde café De Accordeonist. Het werd Verbiest junior letterlijk met de paplepel ingegeven. Niet verwonderlijk dat hij als zesjarig jochie al als accordeonist optrad in de ouderlijke kroeg.

MULTI-INSTRUMENTALIST
Daar lag het begin van zijn muzikale loopbaan, waarbij de muzikale wapenkamer zich niet langer beperkte tot de accordeon. Hij raakte gegrepen door de jazz. Drums, klarinet, saxofoons, bandoneon en ook de mondharmonica verruimden het speelveld. Verbiest ging naar de conservatoria van Gent en Brussel en onderscheidde zich daar in slagwerk, saxofoon en kamermuziek.

Tijdens zijn studies wordt hij gecontracteerd als saxofonist bij de Koninklijke Kapel van de Luchtmacht en later de Koninklijke Militaire Kapel van de Gidsen.

Rony Verbiest invites Thelonious S. Monk jr.
Op 29 januari 2014 met Thelonious S. Monk jr. in Porgy & Bess

VIRTUOOS
Hij ontwikkelde zich tot een virtuoos muzikant. Ook een joviaal mens, sympathiek voor zijn omgeving en zonder kapsones. In België wordt Verbiest een bekende naam. Zijn jazz vermengt zich met volksmuziek, musette, klassieke muziek en tango. Ook werd hij vaste begeleider bij Johan Verminnen en Jo Lemaire.

Pas in 1998 neemt hij zijn eerste album ‘Ah Bah Joàt’ op. In 2001 volgt ‘Caro Hum’ en later volgen meer platen waaronder een ode aan Dave Brubeck. In 2014 verbaast hij vriend (en vijanden heeft hij niet) door niet alleen muziek van Monk op te nemen, maar ook Thelonius Monk junior geïnteresseerd te krijgen. Monk komt naar Europa voor de opname plus een paar daverende concerten.

De bekendheid van Rony Verbiest beperkte zich enigszins tot België en Zeeuws-Vlaanderen. Zijn actieradius reikte sporadisch noordelijker dan de Westerschelde. Het had best gekund, maar voor hem hoefde dat niet zo nodig.

AFSCHEID IN ZELZATE
Onder grote publieke belangstelling vond zaterdag 27 januari 2024 dienst en begrafenis plaats in Zelzate. In de Sint Laurentius kerk waren familieleden, vrienden, muzikanten en andere belangstellenden bijeengekomen. Onder de aanwezigen veel muzikanten (al dan niet met instrument) om een laatste groet te brengen. Vanaf het podium klonken serene jazzklanken van Hans Van Oost, Mario Vermandel en Tony Gyselinck. Toen alle aanwezigen naar voren kwamen om een laatste groet te komen brengen bij de kist speelde Philippe Thuriot op de accordeon.

Afscheid Rony
Afscheid Rony

EREHAAG
Orgelmuziek, koor, trompet, accordeon en bij het naar buiten toe brengen van de kist bedekt met de Belgische vlag klonk een eresaluut gevolgd door de Brabançonne en een lang en laatste applaus voor Rony Verbiest. Rony verliet de kerk via een ontroerende erehaag van ontroerde accordeonisten.

Rony Verbiest
Rony Verbiest
Rony Verbiest
Rony Verbiest

Eddy Westveer