Herinneringen aan Wayne Shorter

WAYNE SHORTER
Op North Sea Jazz Festival in 2012

Wayne Shorter

Newark, 25 augustus 1933 – Los Angeles, 2 maart 2023

Op donderdag 2 maart 2023 overleed jazzlegende Wayne Shorter op 89-jarige leeftijd.
Hij was saxofonist, musicus, componist, improvisator, muzikale ontdekkingsreiziger, aimabel mens en inspirator van vele generaties muzikanten. Wereldwijd erkend en geprezen voor zijn muziek, werkwijze en stijl. Zijn composities werden jazzstandards.

LOOPBAAN
Van 1959 tot 1963 speelde Wayne Shorter in de Jazz Messengers van Art Blakey. Daar speelde hij niet alleen vanwege zijn eigenzinnige saxofoonspel, maar ook zijn compositiekwaliteiten werden geroemd. Miles Davis kaapte hem weg bij Blakey voor zijn ‘Second Great Quintet‘ met o.a. Herbie Hancock en Ron Carter. Ook daar was hij compositorisch van grote invloed op Miles’ muzikale ontwikkelingen, zoals in diens ‘Electric Period’. In die tijd bij de opnames van In A Silent Way ontmoette hij ook de Oostenrijkse jazztoetsenist Joe Zawinul. In 1971 richtte hij met hem Weather Report op. Daarmee werd de fusion in de jazz geïntroduceerd. Pas in 1985 hield die band op te bestaan. Shorter bleef optreden maar veel studio-opnames maakte hij niet meer. Zijn laatste dateerde van 2018, Emanon. In 2022 werd er nog een live-plaat uitbracht met een registratie van een optreden in 2017 op het Detroit Jazz Festival. Maar zijn ‘oldies’ uit vroeger jaren zoals Night Dreamer, JuJu, Speak No Evil, The All Seeing Eye en Adam’s Apple zijn nog steeds populaire albums in de catalogus van Blue Note.
Daarnaast leverde hij ook inbreng aan muziek van anderen zoals Joni Mitchell, Rolling Stones, Steely Dan en Carlos Santana met legendarische bijdrages.

PERSOONLIJK
Wayne Shorter heeft een persoonlijk leven achter de rug met pieken en dalen. In 1961 ontmoette hij Teruko (Irene) Nakagami en in 1962 kregen ze een dochter Miyako. In 1964 gingen ze uit elkaar. Daarna ontmoette hij Ana Maria Patricio waarmee hij in 1970 trouwde. Hun dochter Iska overleed in 1986 op 14-jarige leeftijd aan een ernstige aandoening. Op 17 juli 1996 vloog zijn vrouw Ana Maria met een nichtje Dalila vanaf John F. Kennedy International Airport met een internationale passagiersvlucht via Parijs naar Rome om hem in Italië te bezoeken. Twaalf minuten na opstijgen ging het fout. Alle 230 passagiers kwamen om bij de crash.
In 1999 trouwde hij met Carolina Dos Santos, een naaste vriendin van Ana Maria.

HERBIE HANCOCK & WAYNE SHORTER
Met Herbie Hancock tijdens editie 2014 van Jazz Middelheim

MIJN CONCERTEN
Wij hebben Wayne Shorter vaak met zijn kwartet met Danilo Perez, John Patitucci en Brian Blade, maar ook wel eens met Herbie Hancock samen zien en horen spelen. De laatste keren was dat 2014 in Antwerpen en 2015 op North Sea Jazz. Hij speelde in 2017 nog een keer op NSJ (de 17e keer!). De meest gedenkwaardige keer was in 2010 op Jazz Middelheim in Antwerpen toen we stoelen middenvoor op de eerste rij hadden. Voor aanvang van het concert vroeg de organisatie of er nog een stoeltje tussen ons mocht voor een speciale gast. Een beetje vreemd vonden we het wel, maar we hebben het hele concert naast Carolina Shorter gezeten. Na afloop zijn we nog backstage geweest en even gesproken met Wayne. Niet snel te vergeten! Twee maanden later waren we op Jazz Maastricht in het MECC, waar ik ook wat portretten van jazzmusici (w.o. Wayne Shorter die er speelde) exposeerde. En Carolina kwam nog even bij ons langs om te groeten en de foto’s te bekijken.

Wayne Shorter Quartet
Wayne Shorter Quartet tijdens Jazz Middelheim 2010

ONDERSCHEIDINGEN
Hij won vele malen de DownBeat Critics Poll, werd heel vaak voor een Grammy Award genomineerd, waarvan twaalf keer gehonoreerd. Verder een hele rij met toegekende eretitels en prijzen.
1999 Eredoctoraat in de muziek van het Berklee College of Music.
2013 Lifetime Achievement Award van het Thelonious Monk Institute of Jazz.
2014 Grammy Lifetime Achievement Award van de Recording Academy ter ere van zijn “productieve bijdragen aan onze cultuur en geschiedenis”.
2016 Guggenheim Fellowship op het gebied van muziekcompositie, de enige jazzartiest die dat jaar de eer ontving.
2017 Gezamenlijke winnaar van de Polar Music Prize. De prijscommissie verklaarde: “Zonder de muzikale verkenningen van Wayne Shorter zou moderne muziek niet zo diep hebben geboord.”
2018 Kennedy Center Honours Award van het John F. Kennedy Center for the Performing Arts voor zijn levenslange bijdragen aan de kunsten.

Eddy Westveer

Wayne Shorter 2015 bw_PHOTO © EDDY WESTVEER
Wayne Shorter tijdens North Sea Jazz Festival 2015