Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Ramón Valle gaat op avontuur!

BOUNDLESS FORCES
De Cubaanse muzikant/pianist Ramón Valle staat aan de vooravond van zijn grootste muzikale avontuur ooit
en slaat de handen ineen met een select aantal podia om zijn BOUNDLESS FORCES te bundelen.
De tour start binnenkort!

Valle
’s nieuwste project, BOUNDLESS FORCES is zijn persoonlijke reis.
Een ode aan de 20 jaar dat hij in Nederland woont en vanuit hier zijn muzikale carrière beweegt.

Met een speciaal voor deze voorstelling samengestelde band (waarin onder anderen rapper Typhoon
en saxofoniste Tineke Postma) neemt Valle het publiek mee op een reis waarin hij zijn Cubaanse roots en Europese inspiratie moeiteloos verweeft met invloeden uit de hedendaagse jazz, klassieke muziek en popcultuur.

Met BOUNDLESS FORCES gaat Ramón Valle nog een stap verder. Valle ontketent een beweging
waarin hij een verdeelde samenleving op een ontspannen, kleurrijke manier opnieuw met elkaar wil verbinden.

Zijn grenzeloze creativiteit doet hokjes in de muziek en maatschappij verdwijnen en produceert één groot feest van jazz,
hiphop, opera, klassiek en pop.

Jazzradar had een gesprek met de vriendelijke en sympathieke Cubaan.

Eigenlijk zijn we allemaal heel benieuwd naar Boundless Forces; wat het idee er achter is en hoe het is ontstaan en uiteraard hoe et gaat klinken?  
Het idee is om door middel van muziek te laten zien dat we samen kunnen leven en elkaar kunnen accepteren zoals we zijn. Het enige belangrijke is de wens om samen te werken ongeacht religieuze overtuigingen, huidskleur of intellectueel niveau. Het project zal klinken als een ontmoeting tussen kunstenaars waarbij een ieder het beste van zichzelf inbrengt met vrijheid, zonder de eigen identiteit te schenden.

Hoe is dit projekt ontstaan en waar gaat het om? 
Boundless Forces is ontstaan toen mijn vrouw in een gesprek aan mij vroeg wat voor muzikaal project ik zou willen realiseren als alles mogelijk was, zonder beperkingen. Ik antwoordde dat ik een project zou doen dat een weerspiegeling is van mijn ervaringen in de muziek, van mijn leven. Een samensmelting van alles wat mij Ramón Valle maakt. Mijn (afro) Cubaanse roots, mijn klassieke scholing, mijn liefde voor jazz, ‘vrijheid’ als rode draad in mijn carrière en in mijn leven, mijn onuitputtelijke nieuwsgierigheid naar alles wat muziek is. 

Wie schreef de muziek en de teksten?
Ik heb alle muziek geschreven, maar tijdens de repetities luister ik altijd aandachtig naar de ideeën en suggesties van de muzikanten … dit is erg belangrijk voor mij.
Wat betreft de teksten;
Ik heb altijd gewild dat elke artiest zijn eigen songtekst zou schrijven, maar om te beginnen was het als volgt:
– “Boundless Forces” Ik vroeg elke artiest om mij een samenvatting van hun leven en hun eerste muzikale ervaringen te sturen, dus schreef ik de teksten op basis van die informatie en mijn eigen ervaring.
Berenice Van Leer schreef de tekst voor — “Amsterdam Party Time”
Tijdens een repetitie vertelde ik Berenice over mijn nieuwe compositie “Amsterdam Party Time”. Ik zei tegen haar: “Berenice, ik heb alleen het refrein -Life in Amsterdam is Party Time- ik heb een tekst nodig..” en de volgende repetitie twee dagen later stuurde Berenice mij de tekst.
Gerenommeerde zangeres Deborah Carter schreef de tekst voor mijn lied “Y si volviera”
Deborah en ik hebben een tijd geleden een duo concert gegeven en ik herinnerde mij dat zij voor deze gelegenheid de tekst had geschreven voor een van mijn composities “Y si volviera”. Ik besloot haar te bellen om haar toestemming te vragen om haar tekst te gebruiken in mijn nieuwe project en natuurlijk gaf ze me groen licht.
Bedankt Deborah!

foto Ray van Schaffelaar

Kende je Typhoon al? En hoe ben je op het idee gekomen om met drie zo verschillende vocalisten te werken?
I
k kende Typhoon niet persoonlijk, hoewel we enkele vrienden gemeen hebben, maar wat me ertoe bracht om hem te benaderen, was de intelligente zorgeloze manier waarop hij zich op muziek projecteert, altijd op zoek naar frisse en vernieuwende ideeën.
Als we elkaar ontmoeten is het net alsof we elkaar al heel lang kennen.
Het idee om met drie heel verschillende vocalisten samen te werken, hangt nauw samen met het project “Boundless Forces”. Omdat het niet alleen om muziek gaat, het is een beweging tegen racisme. Racisme het meest dodelijke virus waarmee wij geconfronteerd zijn in de geschiedenis. Het idee om artistieke stijlen van verschillende zangers te verenigen is de bevestiging en mijn overtuiging dat we in vrede en harmonie samen kunnen leven.

En Tineke Postma? Hoe kreeg die een plaats in het geheel?
Tineke vertegenwoordigt de capabele vrouw, de ongelooflijke jazzsaxofonist die ons samen met de andere vrouwen in het project laat zien dat het mogelijk is om met respect en liefde samen te werken en van het leven te genieten.
Het was niet erg ingewikkeld om Tineke een plaats in het geheel te geven; Tineke en ik kennen elkaar al een tijd, we hebben samen in duo en kwintet gespeeld.
Tineke was een van de eerste artiesten waar ik aan dacht.

Horen we ook Cubaanse verhalen in de muziek?
Jazeker, Cuba en Afro-Cubaanse muziek is een deel van mijn waarheid en de waarheid van de muzikanten in de ritme sectie, met toespelingen op andere ritmes uit Brazilië en Uruguay.

 

Tekst: Eddy Westveer

Bezetting tijdens deze tour
Ramón Valle – piano, lead
Typhoon – MC
Berenice van Leer – (pop) vocals
Aylin Sezer – (opera) vocals
Tineke Postma – saxofoon
Omar Rodriguez Calvo – contrabas
Enrique Firpi – drums
Nils Fischer – percussie
Jota Papadopoulou – keys
Caroline Cartens – (opera) vocals*
Raffaela Herbert – (pop) vocals*
* alleen op 3 en 9 december

Speellijst Boundless Forces 2021
03 december (vr.) – Ede | Cultura
08 december (wo.) – Amsterdam | Muziekgebouw IJ
09 december (do.) – Tilburg | Schouwburg T
11 december (za.) – Rotterdam | De Doelen
12 december (zo.) – Utrecht | Tivoli Vredenburg