Joke Schot Dutch Masters 9

Op zondagmiddag 3 maart was de feestelijke en druk bezochte officiële opening
van Dutch Masters 9 – Joke Schot.
Om half vier werd door Jan Brouwer van het Nederlands Jazz Archief het startschot gegeven
voor de eerste overzichtstentoonstelling van de Rotterdamse fotograaf Joke Schot.

Het overzicht is een keuze uit het omvangrijke meer dan 35 jaar omvattende muziekfotoarchief van één van de toonaangevende Nederlandse muziekfotografen. Brouwer memoreerde dat fotografie een belangrijk onderdeel is van het archief in de vorm van gestolde tijd door de magie van het moment tastbaar levend te houden. Het geëxposeerde werk van Schot start in 1987 met prachtige analoge zwart-wit opnames van grote (en inmiddels dode) jazzhelden. Behalve opnames van jazzhelden tijdens het North Sea Jazz Festival tref je eveneens beelden aan van andere genres en andere locaties in Nederland. Bovendien materiaal van fotoprojecten uit België, Frankrijk, Italië en Servië.

Joke Schot met inleider Jan Brouwer (NJA) op de achtergrond

GUILTY PLEASURES
Het is het topje van de ijsberg dat in de Tone & Image Gallery in Schiedam te zien…..en ook te koop is. Het is een zorgvuldige selectie van bijzondere bevroren momenten door Schot samen met curator Wim van Zon gekozen die geprint en strak ingelijst aan de muur hangt. Maar een groot beeldscherm toont nog wat meer materiaal dat het niet tot aan de afdruk kwam, maar te mooi is om niet te tonen. Er zijn veel unieke actiemomenten te zien, maar ook enig in zijn soort is de intieme backstage YELLOW SERIES. En laat je zeker ook verrassen door de GUILTY PLEASURES van Joke Schot!
Nog te zien tot en met 14 april 2024.

Curator en initiator Wim van Zon en Joke Schot bij de foto’s
Joke Schot met andere Dutch Masters Rob Verhorst (l) en Paul Bergen

BEKIJK HET MET JE EIGEN OGEN!
De tentoonstelling is te zien van zondag 3 maart tot en met 14 april 2024 in de Tone & Image Gallery, Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ  Schiedam, onderdeel van het Art Centre Schiedam.
De galerie is open van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
De toegang is gratis.
Bezoekers wordt gevraagd een vrijwillige bijdrage te doneren
(cash of via IBAN NL47 RABO 0190 0995 18 tnv Stichting Tone & Image.

DUTCH MASTERS
Dutch Masters 9 – Joke Schot is de negende tentoonstelling die de Stichting Tone & Image organiseert. Eerdere Dutch Masters-tentoonstellingen lieten het werk zien van Paul van Riel, Michel Linssen, Paul Bergen, Rob Verhorst, Rob Bosboom, Ron Verboom, Ron Jenner en Gijsbert Hanekroot.

Tekst: Eddy Westveer