Portretten waarin de ziel naar buiten schijnt

Ranjani Nirosha

Jazzfotografe Ranjani Nirosha werkt aan een bijzonder vormgegeven fotoboek en expositie.

Portretten waarin de ziel van de geportretteerde naar buiten schijnt.
Een expositie en een fotoboek als kunstwerk met schilderachtige portretten in betoverend licht.

RANJANI NIROSHA
Ze is geboren in Sri Lanka en in Nederland geadopteerd. Een foto moet voor fotografe Ranjani Nirosha uitstraling hebben en een verhaal vertellen over de persoon. Ze speelt met licht en kleur. Soms laten harde schaduwen de geportretteerde spreken, een andere keur is de mysterieuze sfeer. Geen foto is hetzelfde. Door haar beperkte zicht ziet ze kleuren soms heel anders, intens, en ook wel eens kleuren die bijvoorbeeld een ander niet ziet. Ze wil haar fotofantasie en gedachtegang met iedereen willen delen in een mooi fantasierijk kunstzinnig fotoboek. Iets wat je in je kast ziet als kunstwerk en niet als een gewoon standaard fotoboek.

VOORDEKUNST
Fotografe Ranjani Nirosha legt op dit moment de laatste hand aan een project van Stichting ROER uit Amsterdam. Terwijl corona het sociale leven grotendeels lam legde werkte Ranjani aan een collectie portretten die straks een plekje krijgen in het bijzonder vormgegeven fotoboek plus een expositie. Voor de realisatie van het boek vraagt zij steun via VOORDEKUNST.

Ranjani Nirosha

Ranjani Nirosha is ook actief als fotografe voor jazzradar.

HET BOEK
Samen met vormgeefster Vera Vryens heeft ze een boek bedacht dat een kunstwerk op zich is. Bijzondere afdrukken op diverse soorten papier. Het fotoboek heeft een formaat van 23,8 cm bij 32,8 cm (staand) en is 128 pagina’s dik.
Iedere foto komt op zorgvuldig uitgekozen papier met een speciaal uitgekozen afwerking. Ranjani fotografeerde ongeveer 101 kunstenaars/musici uit Amsterdam en daar buiten.

DE EXPOSITIE
In het sfeervolle Tobacco Theater, Nes 75-87 in Amsterdam zal het boek worden gepresenteerd in combinatie met een expositie van foto’s van Ranjani Nirosha. Daar zal het boek in gelimiteerde oplage te koop zijn.