Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Kapok zet er een dikke punt achter!

KAPOK schrijft afscheidsbrief

In 2011 was er plotseling dat hippe trio met die gekke naam, waarvan niemand wist wat het betekende. Vanuit de jazzhoek sprongen de drie jonge muzikanten meteen in de spotlight. Ze oogden als introverte jongens met extraverte muziek. Ze hadden niet de doorsnee-instrumentatie van een jazztrio. Ze waren duidelijk anders en maakten andere muziek. Voor velen een aangename verrassing! Een hoorn afgewisseld met een cornet, een elektrische gitaar en een drumstel met percussie en een drumstel zonder bassdrum. Eigenlijk was en bleef het ook een mini-rockbandje. Ofschoon ze afgezien van een gitaarversterker bijna akoestisch konden spelen.

Iedereen was gek van Kapok. Iedereen was dol op de samenwerking tussen Morris Kliphuis, Timon Koomen en Remco Menting. Ze werden young vip, wonnen de Dutch Jazz Competition, de European Jazz Competition, Edison nominaties, ze kregen de Edison Publieksprijs, ze speelden in DWDD, North Sea Jazz Festival, Oerol, Holland Festival, Vrije Geluiden, nog meer Edison nominaties. Hoezo rollercoaster?

Ze maakten prachtige cd’s met fijne interactie tussen energieke onvoorspelbaarheid en verrassende ritmiek. Op het podium deden ze er nog een schepje bovenop door met vrije improvisatie net weer wat verder en anders te gaan. De herkomst van hun muziek mag met recht eclectisch genoemd worden en hun inspiratie haalden ze overal vandaan.
Voor het maken van hun cd Mirakel trokken ze zich opvallend lang terug. Ze wilden zichzelf opnieuw uitvinden. Hun tamelijk basale instrumentatie werd behoorlijk uitgebreid. Hoornist Morris Kliphuis speelde zu ook synthesizer en electronica, Gitarist Timon Koomen ging ook baritone gitaar en electronics toevoegen terwijl Remco Menting zijn percussie uitbreidde met vibrafoon en electronica.

En toen was het op en is er een afscheidsbrief! Dat klinkt dramatisch, maar we mogen terugkijken op veel geweldige concerten en nog een paar te gaan.

 

AFSCHEIDSBRIEF

 

Beste vrienden en volgers van Kapok,

Vanaf onze oprichting in 2011, bijna negen jaar geleden, hebben we met Kapok een eigen muzikale wereld opgebouwd. We hebben vier albums gemaakt, ontelbare concerten gespeeld in Nederland en daarbuiten, en onze dromen zijn werkelijkheid geworden. Het is een geweldige tijd geweest, waarin we met zijn drieën samen enorm veel hebben geleerd en meegemaakt, zowel op het podium als achter de schermen.

 

De laatste tijd is gebleken dat onze persoonlijke ambities niet meer goed te verenigen zijn met de inzet en toewijding die het leven als trio van ons vraagt. Voor minder doen we het niet, daarom hebben we nu besloten om te stoppen met Kapok. 

We willen jullie, onze vrienden, luisteraars en fans van het eerste uur, uit de grond van ons hart bedanken voor jullie steun voor ons en voor onze muziek. Het waren negen ongelooflijk mooie jaren, die ons als muzikanten en als mensen gevormd hebben en die we altijd met ons mee zullen dragen. Zonder jullie was dat allemaal niet mogelijk geweest.

 

 

Dank jullie wel!

 

Er staan nog vier concerten gepland, die willen we graag omdopen tot de Kapok Afscheidstournee waarbij het concert in TivoliVredenburg hét afscheidsconcert is. We hopen jullie bij één van die concerten te zien, en anders komen we elkaar vast en zeker in een andere vorm weer tegen.

 

Lieve groeten,
Kapok

DE AFSCHEIDSTOUR

 

zaterdag 1 februari 2020 UJAZZ FEST – UTRECHT

zaterdag 29 februari 2020 BLUE NOTE SESSIONS – EINDHOVEN

donderdag 12 maart 2020 TIVOLIVREDENBURG – UTRECHT

maandag 1 juni 2020 ORANJEWOUD FESTIVAL

Jazzradar