Rauw in de Maassilo. Nieuw festival in iconisch pand!

Rauw in de Maassilo. Een nieuw festival op een nieuwe spot of is het een oud festival in een nieuwe jas?
De Maassilo aan de Maashaven is in 1906 gebouwd als opslagplaats voor 20.000 ton graan; de grootste silo in Europa. In 1951 volgde een forse uitbreiding en ging de opslagcapaciteit naar 90.000 ton graan. Begin deze eeuw werd het graanpakhuis overbodig en omdat slopen van het bijna veertig meter hoge pand geen voor de hand liggende optie bleek, zocht men naar een andere bestemming voor het gebouw. Na een grondige verbouwing met behoud van authentieke details en industriële uitstraling startte in 2007 club Now & Wow en werd Maassilo een zelfstandige evenementenlocatie. In 2018 verhuisde Now & Wow naar de tiende verdieping en in 2019 werd een poppodium geopend. De Maassilo heeft verder plek zat voor allerlei evenementen. Na Now & Wow volgt in 2021 dus twee dagen RAUW.

FJIR WORDT RAUW
In 2020 ging het festival niet door. Toen nog onder de naam van Festival Jazz International Rotterdam en ook op een andere locatie. In 2019 speelde zich alles af in LantarenVenster, het Nederlands Fotomuseum en Kantine Walhalla. Toen ook nog met een meer internationale programmering en nu vooral gericht op jonge makers, Rotterdams talent en nieuwe projecten passend bij de nieuwe koers van de organisatie. En daar hoorde vanzelfsprekend een naam bij die de lading dekt. De rauwe en industriële uitstraling van Maassilo sluit daar naadloos bij aan.

SPROOKJE
Beide avonden zijn er vijf concerten. Eerste concert start om half zeven en om twaalf uur moet iedereen i.v.m. het huidige corona-regime weer buiten zijn. Jazzradar bezocht de eerste avond. Maassilo is inderdaad een prachtige plek voor het festival en de twee ruimtes waar de concerten plaatsvinden liggen aangenaam dicht bij elkaar. Het 11-koppen tellende ensemble van Coal Harbour rondom pianist Robert Koemans paste met blazers en strijkers ternauwernood op het podium. Het vroeg op deze woensdagavond binnendruppelende publiek had alle comfortabele ruimte van de wereld in de “kleine zaal” die voor RAUW als grote zaal fungeerde. De bezoekers werden getrakteerd op de première van FEEDFORWARD. Aangekondigd als het geluid van het jaar 2100 loodste boswachter Koemans de bezoekers door een muzikaal sprookje dat zich afspeelt in een tropisch regenwoud. Symfonische jazz met fraaie individuele uitstapjes vormden een smaakvolle ouverture van de eerste editie van RAUW.

RAAF
Van de “kleine zaal” met het eigenlijk iets te hoge podium naar de iets kleinere zaal “Raaf” waar CLOD! de bezoekers op de vlakke vloer stond op te wachten. De band van de Rotterdams-Italiaanse bassist Alessandro Fongaro vermengde rauwe jazz met electronische trance en rock. Ook bleek het stevige snaargeluid van de bassist prima te combineren met zijn romantische zang.

PACK PROJECT
De aanstekelijk enthousiaste Alba Gil Aceytuno kon vorig jaar al bijna niet wachten om met The Pack Project te gaan knallen op het podium. Tijdens corona verbleef ze langere tijd op haar geboortegrond Gran Canaria maar haar energie kennelijk niet was opgebruikt. Het componeren voor haar eigen collectief met geestverwanten had een mooi resultaat opgeleverd. Het stevige geluid met twee drummers, een mooie blazerssectie, gitarist, bas en een paar spaarzame toetsen schakelde stijlvol tussen rauw (we gebruiken het woord nog maar een keer) en gepolijst en tussen feestachtige circusmuziek en gevoelige ballades. Een fraai duet (ook vocaal) tussen de twee Alba’s mag niet onvermeld blijven. Het Spaanse temperament was nooit ver te zoeken.

BEST AARDIG
Qua tijd sloten de programmaonderdelen naadloos op elkaar aan. In “Raaf” toonden gitarist Jelle Roozenburg en de iconische drummer Han Bennink niet gehinderd door een halve eeuw leeftijdsverschil een fraai staaltje van instant composing. Bennink, uit Drente afgereisd en blij met zijn schnabbel, vond het best aardig klinken en wilde nog wel even doorgaan. Het strakke tijdschema moest echter worden opgevolgd.

MIDDERNACHT
Op het hoofdpodium stonden de Brusselaren van Bandler Ching al te popelen om dag 1 van het festival te gaan afsluiten. Dit viermanschap toonde een nieuwe geluid aan het publiek dat we grotendeels hadden te danken aan De Schepper. Alt- en tenorsaxofonist Ambroos De Schepper klutst hedendaagse jazz met electronica, hiphop, noise, groove tot een overdraagbare vette impro-brij. Het gezelschap werd nog zelfs een keer uitgebreid met gastrapper Vieze Meisje, waarvan de tekst helaas nauwelijks verstaanbaar was. Toch was Bandler Ching een overtuigende afsluiter en paste uitstekend in de opbouw van het avondprogramma. Uiteindelijk eindigden bezoekers tegen middernacht dansend de avond. Een geslaagd nieuw festival in een ander jasje!

Festival RAUW
Maassilo, Rotterdam (NL)
27 oktober 2021
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

PROGRAMMA en LINE-UP

COAL HARBOUR
Merel Junge – viool
George Dumitriu – viool
Yanna Pelser – altviool
Thomas van Geelen – cello
Tom Ridderbeekx – trompet
Yoran Aarssen – klarinet & saxofoon
Federico Calcagno – basklarinet & klarinet
Romain Bly – hoorn, euphonium & trompet
Robert Koemans – piano & composities
Thomas Pol – contrabas
Willem Romers – drums

CLOD!
Nicolò Ricci – saxofoon
Dario Trapani – gitaar
Koen Schalkwijk – wurlitzer & synthesizer
Alessandro Fongaro – basgitaar & zang
Giovanni Iacovella – drums

ALBA GIL ACEYTUNO – THE PACK PROJECT
Alba Gil Aceytuno – altsaxofoon, dwarsfluit, toetsen, zang
Alba Careta – trompet, zang
Gerard Piera – trombone
Yuri Rhodenborgh – gitaar
Dani Font – contrabas
Denis Baeten – drums
Tristan Guillaume – drums

HAN BENNINK & JELLE ROOZENBURG
Han Bennink – drumstokken, alles wat geslagen kan worden in zijn directe omgeving
Jelle Roozenburg – gitaar

BANDLER CHING
Ambroos De Schepper – alt- en tenorsaxofoon, toetsen, electronics, composities
Alan Van Rompuy – toetsen
Federico Pecoraro – basgitaar
Olivier Penu – drums
Vieze Meisje – rap (gast)