Rotterdams festival Jazz International toont een smaakvol verschil

Na een succesvolle druk bezochte eerste avond van Festival Jazz International Rotterdam (FJIR) 2019 met een smaakvolle programmering werd de tweede avond uitgerold over meerdere lokaties. Deze avond waren er evenals de vrijdagavond op de Kop van Zuid in LantarenVenster en het Nederlands Fotomuseum tal van concerten. De zaterdagavond kon je ook via De Hoerenloper (de bijnaam voor de Rijnhavenbrug) activiteiten in Katendrecht bereiken. Daar waren in Theater en Kantine Walhalla en in Verhalenhuis Belvédère waar Eric Vloeimans resideerde ook verschillende optredens.

OPSCHUDDEN
Om 18.30 uur opende Re:Freshed Orchestra op het podium in de grote zaal dag 2 van FJIR. En terwijl de Engelse celliste Ayanna Witter-Johnson in het Nederlands Fotomuseum even na zeven uur begon, tilde de powerband van tenorsaxofonist Jesse Schilderink het dak van de foyer van LantarenVenster een tikkeltje omhoog. Schilderink komt zelf uit Rotterdam  en studeerde daar aan Codarts onlangs af met een 9,5. We kennen hem ook van De Raad van Toezicht uit Nijmegen. Van het zusterfestival in Nijmegen kreeg hij cart-blanche om een Rotterdams-Nijmeegse band op te tuigen. En met gitarist Jelle Roozenburg, drummer Jimmi Hueting en basgitarist Daniël Erskens zette hij een stevig en hard rockend bandje neer om bezoekers van het Rotterdamse theater voor de betere film en de beste jazz in Rotterdam even lekker op te schudden.

LAID BACK
Aan de andere kant van de Rijnhaven had ondertussen in het intieme Kantine Walhalla bandleider Ghasem Batamuntu met zijn Nu Nova Compound al snel een broeierig sfeertje gecreëerd dat het midden hield tussen muziek van Sun Ra en John Coltrane. De fraaie vocalen zoals in Waltz of Wonder, de Afrikaanse en Braziliaanse percussie bij The Truth en Life on Uranus plus de visuals op de achtergrond leverden een zwoele zweverige atmosfeer op van psychedelica en de flower power tijd van de jaren ’70 van de vorige eeuw. Free jazz ontmoet smooth jazz in Walhalla.

SOUL EN JAZZ
Het Delvon Lamarr Organ Trio speelde ondertussen op het hoofdpodium met altsaxofonist Benjamin Herman. Een mix van soul en jazz, funk en blues vult de ruimte. Een hecht trio van stuwend gitaarwerk van Jimmy James, de groovende hammond van Delvon Lamarr en strak drumwerk van David McGraw werd bijgestaan door de swingende altsaxofonist Benjamin Herman die helemaal in zijn element was.
Het traditioneel samengestelde Doppler Trio met piano, contrabas en drums wordt aangevuld en uitgebreid met zang, synthesizer, electronica en effecten. Ook hun eigentijdse jazzmuziek klinkt origineel, ofschoon er natuurlijk altijd verwantschappen of gelijkenissen te bekennen zijn met andere groepen; GoGoPenguin, Portico Quartet, maar ook EST worden genoemd. Ze bouwen mooie complexe ritmes en fijne sferen binnen de nummers, die vooral van hun laatste album Nebula, afkomstig zijn.

VARIATIE
Snoeiharde Indiase jazz met rap en raga van Sarathy Korwar achter de drums, percussie en tabla. Rapper Zia Ahmed opent en het gezelschap maakt indruk en niet alleen vanwege het stevige volume. Dance en trance verpakt in een stevige beat, Indiase ritmes en electronics geeft een lekker exotisch kleurtje aan jazz en een mooie variatie in het festivalprogramma.
Ook Stöma is geen saai bandje. Het is een duo van een drummer en een basgitarist; niet dat de basgitaar persé baslijnen hoeft te produceren. De in Portugal geboren Bruno Ferro Xavier da Silva is een spring-in-het-veld en beweegt zich vrij op het podium. Hij plukt aan zijn basgitaar, of klopt en beweegt de snaren met een strijkstok, hij zingt, rapt en bedient tal van pedalen, toetsen, loopstations en effecten die in een lijn op de grond en op een barkruk zijn opgesteld. Drummer Wouter van Wijk drumt en dat doet hij goed. Een duo hoeft niet saai te zijn.

ZES SNAREN
Wat heeft Yannick Hiwat gemeen met Didier Lockwood, Regina Carter, Stéphane Grappelli en Jean-Luc Ponty? Het antwoord is natuurlijk de jazzviool. Jazzviolisten zijn er niet zo veel in de wereld. Yannick Hiwat heeft inmiddels met de kunsten op zijn zes-snarige viool een aardige reputatie opgebouwd ook buiten de Rotterdamse grenzen. In New York werkt hij met D’Angelo’s band The Vanguard aan een nieuw album en deze avond speelde hij al in het kleurrijke orkest van Ghasem Batamuntu. Op het podium van het Nederlands Fotomuseum speelde hij als afsluiter met zijn eigen kwintet.  Het Yannick Hiwat Quintet speelt hedendaagse jazz met interessante melodielijnen; energiek met veel beat en emotie, maar ook rustig en bijna minimaal. Een mooi sereen nummer van John Coltrane met een explosieve drumsolo wordt opgedragen aan de Rotterdamse jazzliefhebber Gerard Groenendijk. Hij wordt zeer gemist.

SLOTFEEST
Na middernacht mocht Arp Frique & Family het Festival Jazz International Roterdam 2019 afsluiten met een muzikaal feestje. Arp Frique is het alter ego van de Rotterdamse multi-instrumentalist Niels Nieuborg. Met deze formatie geeft hij uiting geeft aan zijn liefde voor de muziek uit Suriname, Kaap Verdië, Ghana, Nigeria en Jamaica. Dat is een prima link met de achtergrond van veel nieuwe Rotterdammers in de stad. De leden van de dynamische band op het podium die dansbare etnische soul en funk bracht, spoorden enthousiast aan tot dans en meer publieksparticipatie. De voeten gingen in ieder geval voorzichtig van de grond en de armen de lucht in. Het festival in deze bruisende havenstad werd afgesloten met een dampende ervaring.

(deels) gezien en gehoord:

JESSE SCHILDERINK’S NIJMEGEN-ROTTERDAM COLLECTIVE
Jesse Schilderink – tenorsaxofoon
Jelle Roozenburg – gitaar
Jimmi Hueting – drums
Daniël Eskens– basgitaar

GHASEM BATAMUNTU & THE NU NOVA COMPOUND
Ghasem Batamuntu – saxsetra, percussie, spoken word
Scheherazade Stone – zang
Yannick Hiwat – viool, electronica
Franklin Ceasar – fluit, basklarinet, altsaxofoon
Andro Biswane – elektrische gitaar
Regis Molina – alt- en baritonsaxofoon, percussie
Mark Milan – piano/keyboards
Maxim Baghuis – synthesizer/keyboards
Johnny Tevreden – bas
Owen Hart Jr. – drums
Luiz Perillo – Braziliaanse percussie
Mamour Seck – Westafrikaanse percussie
MC Complex – zang
Saskia Jonker – backing zang, vocodex

DELVON LAMARR ORGAN TRIO & BENJAMIN HERMAN
Delvon Lamarr – Hammondorgel
Jimmy James – elektrische gitaar
David McGraw – drums
Benjamin Herman – altsaxofoon

DOPPLER TRIO
Daniël van der Duim – piano en effecten
Floris-Jan van den Berg – contrabas en zang
Hendrik Eichler – drums en geluidseffecten

SARATHY KORWAR
Sarathy Korwar – drums, percussie, tabla
Chris Williams – altsaxofoon
Zia Ahmed – rap, zang
Al McSween – toetsen

YANNICK HIWAT QUINTET
Yannick Hiwat – mezzoviool
Niek de Bruijn – drums
Alexander van Popta – toetsen
Bill Scott Mookhoek – basgitaar
Alessandro Russo – tenorsax

STÖMA
Bruno Ferro Xavier da Silva – zang, bas, loops, effecten
Wouter van Wijk – drums

ARP FRIQUE & FAMILY
Niels Nieuborg – Arp Frique
Jasper Cremers – zang, gitaar, synths
Erik Ritfeld – toetsen
Emmanuel Afriyie – drums
Marilonah Copra – basgitaar, zang
Marissa Nyamekye – zang, toetsen
Americo Brito – zang
Joel Hempenius – tourmanager

Festival Jazz International Rotterdam
LantarenVenster | Kantine Walhalla | Nederlands Fotomuseum
Rotterdam (NL) 26 oktober 2019
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer