TOOTS 100 met Jef Neve en Teus Nobel

Jef Neve in Porgy & Bess 2022
Jean Toots Thielemans op Jazz Middelheim 2010
Teus Nobel in Porgy & Bess 2022

Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans werd geboren op 29 april 1922 en overleed op 22 augustus 2016.
De gitarist, maar vooral mondharmonicaspeler, beter bekend als Jean ‘Toots’ Thielemans, bij leven tot baron verheven, was en is nog steeds  een icoon voor België en werd en wordt in internationale jazzkringen hoog gewaardeerd en vereerd. Wereldberoemd en een fantastische lieve man die ook jonge muzikanten support gaf. Van vele markten thuis bestond zijn repertoire uit jazzstandards, popmuziek, film- en televisieseriemuziek (Midnight Cowboy, Turks Fruit, Baantjer, Witse, maar ook Sesamstraat) en eigen nummers waarvan Bluesette wel de bekendste was. Hij werkte met de grootste artiesten van de aarde samen en veel prijzen en onderscheidingen vielen hem ten deel. Tot op hoge leeftijd stond hij met zijn ‘broodje’ voor de microfoon. Begin 2014 werd zijn carrièrestop aangekondigd. Tijdens een Tribute-concert op 16 augustus 2014 tijdens Jazz Middelheim stond hij achter de coulissen en snelde hij nog één allerlaatste maal het podium op.
Hij overleed op 22 augustus 2016.

The Music of Toots Thielemans (Jazz Middelheim, 16 augustus 2014) met Bert Joris, Marc Johnson, Eliane Elias, Karel Boehlee, Hein Van de Geyn, Philip Catherine, Kenny Werner, Toots, Hans van Oosterhout, Bert van den Brink, Bart Denolf en Bruno Castelucci.

TOOTS-JAAR
2022 is uitgeroepen tot Toots-jaar en met vele muzikale initiatieven wordt Toots dit jaar geëerd. Het Nederlands Jazz Archief komt bijvoorbeeld uit met een 3-cd-set met 59 verloren gewaande opnames van tussen 1973 en 1983 met pianist en Fender Rhodes pionier Rob Franken. Volgens Thielemans’ eigen woorden had hij van deze samenwerking het meest opgestoken en had hij zijn karakteristieke Toots-stijl hierdoor verder ontwikkeld.
Verder zijn er in 2022 tal van gelegenheidssamenwerkingen van muzikanten die met Thielemans hebben samenwerkt of zich verbonden voelen met de drama en emotie van zijn muziek. En noodzakelijkerwijs hoeven daar niet altijd mondharmonicaspelers bij betrokken te zijn.

Neve en Nobel eren Toots Thielemans

TOOTS 100
Eén van die mooie initiatieven is van de Belgische pianist Jef Neve en de Nederlandse trompettist Teus Nobel, een al eerder vruchtbaar gebleken samenwerking. Dit keer focussen zij zich op de muzikale wereld van de grootste mondharmonicaspeler ter wereld. Neve kende hem persoonlijk en van tijd tot tijd belden zij ook wel eens. Nobel heeft hem daarentegen nooit persoonlijk ontmoet, maar als het om het spelen van ballads gaat, heeft hij twee meesters als referentie: Ack van Rooyen en Toots Thielemans. Vandaag de aftrap. Een première en gelijk een try-out om de set-list en het repertoire wat uit te proberen. Niet veel aan veranderen konden we achteraf zeggen!

Teus Nobel vertelt over nachtmerries

SMILE
Met breekbare klanken op trompet opende Nobel dit concert voor een gevulde zaal van het Terneuzense etablissement met Charlie Chaplin’s Smile; een nummer dat op het lijf geschreven leek van Toots en zijn instrument. Ruim honderd bezoekers waren er op afgekomen om dit tweetal Toots te horen eren en het einde van het strenge corona-regime te vieren. Het onafscheidbare Bluesette en het themaleid van Turks Fruit volgden. Neve nam het publiek mee in zijn spannende pianospel op de klassieke Steinway van Porgy & Bess terwijl Nobel wisselde tussen de bugel en trompet, regelmatig met smaakvol gedempte klanken.

Op een zonnige wintermiddag voor een vol huis spelen is een feest

MEESTER
Teus Nobel
die de laatste jaren met zijn eigen band hier regelmatig mocht spelen voelde zich halverwege de eerste set helemaal vrij om zijn ergste nachtmerrie publiekelijk te delen. Het missen van je mondstukken voor een concert, of in dit geval zelfs een première, is natuurlijk een drama. Hoe hij ook zocht…. in zijn auto vond hij alleen een plastic mondstuk dat zijn zoontje van nog geen drie wel eens gebruikt. En daar moest hij het dus mee doen. En met dit onderdeel; een Kelly 5C plastic speelde hij het hele concert. Een paar dagen later kwam de set pas weer boven water. Maar in de beperking leer je de meester kennen. Zoals al gezegd, er werden fraaie standards gespeeld, maar ook af en toe iets anders.

TE MOOI
Het mooie Lake Kivu, een nummer van Neve, nam ons mee op reis naar de groene oevers van het Rwandese meer. Terwijl buiten de zon overuren maakte op deze laatste februarizondag plezierden twee lange boeiende sets de aanwezige liefhebbers. En zoals dat vaak gaat: aan het einde is het nog niet genoeg. Na een staande ovatie voor de muzikanten volgt nog een allerlaatste tranentrekker met veel drama en emotie die haar weerga niet kende. What A Wonderful World!

Neve’s Waiting for a Train en Armstrong’s What A Wonderful World

TOOTS 100 | JEF NEVE & TEUS NOBEL
Jef Neve – piano
Teus Nobel – trompet, flügelhorn

Porgy en Bess, Terneuzen (NL)
27 februari 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

GEPLANDE CONCERTEN
3 april 2022 The John Abercrombie Tribute
30 april 2022 Coal Harbour
15 mei 2022 Bert van den Brink & Philip Catherine
22 mei 2022 Van Merwijk’s Music Machine