Jo Goes Hunting Orchestra tijdens Rauw en FJIN

Componist/producer en drummer Jimmi Jo Hueting studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in De Haag en Codarts in Rotterdam. In zijn afstudeerjaar 2015 won hij de Erasmus Jazz Award.
Hij maakt muziek voor dans en film en hij drumt o.m. in Bonsai Panda, Clod, Dick De Graaf Quartet, Bart Wirtz Eminent, Four Brothers Two Mothers, Asbest en Marzio Scholten Trio
Hueting is bovendien frontman van Jo Goes Hunting.

Jimmi Jo Hueting is een druk baasje. Met het niet te missen project Jo Goes Hunting Orchestra, een 11-koppige variant van Jo Goes Hunting treedt hij binnenkort twee maal op.  Dat doet hij in het kader van de festival Rauwfest in de Maassilo in Rotterdam en tijdens Festival Jazz International in Nijmegen. Dit orkest met prachtige bezetting is zo bijzonder en speciaal dat we benieuwd werden en Hueting even aan de tand voelden.

Jo Goes Hunting (JGH) wordt wel beschreven als “eigenzinnige Indierockband”. Wanneer en hoe is de band ontstaan? En wat is jouw inbreng? Wat is je inbreng als jazzdrummer? En wie zijn de vaste leden?
De band Jo goes Hunting is ontstaan rond 2015. Tijdens mijn master studie jazz drums heb ik deze band gevormd om de nummers die ik al een tijdje aan het maken was live uit te voeren. Jo Goes Hunting is grotendeels een solo project in de studio. Maar live zijn we echt een band. Als drummer speel ik met redelijk uiteenlopende projecten. Al deze ervaringen neem ik mee en dit stop ik allemaal in JGH.

Kun je vertellen hoe het idee ontstond om met en voor een grote (11 personen) formatie muziek te gaan maken?
Mijn muziek is zeer gelaagd. Alle partijen live uit voeren is nooit mogelijk geweest met de bezetting die ik had. Dit was prima en nooit ten nadelen van de muziek. Dit maakte de live versies van de nummers op zichzelf staan, en dat vind ik cool gegeven. Zo kan elke gig ook weer anders zijn. Maar al langer liep ik met het idee rond om een grote band te vormen zodat alle partijen live gespeeld kunnen worden. Ook wilde ik graag meer een akoestisch element in mijn muziek verwerken dmv blazers. Toen Rauw (jazz International Rotterdam) mij vroeg om een podium te cureren op het festival vorig jaar zag ik mijn kans schoon en vroeg ik of ik dit idee kon uitvoeren op het festival.

Is er verschil in musiceren met een orkest? Is er ruimte voor improvisatie of hoe gaat dat?
Qua compositie kon ik los gaan met alle ideeën die ik maar kon bedenken voor deze groep.  De muzikanten die meedoen zijn zo goed dat ik ze praktisch alles kon laten spelen. Een groot doel was om het electronische aspect van Jo Goes Hunting te vermengen met de blazers. Deze combinatie was precies waar ik naar zocht, de volheid van synthesizers, gecombineerd met de dynamiek en beweeglijkheid van de horns.

Had je de bezetting al direct in gedachten?
Ja zeker. De muzikanten die mee doen heb ik door de jaren heen leren kennen in verschillende bands waar ik in speel of heb gespeeld. Stiekem ben ik altijd een beetje aan het scouten voor mijn eigen band als ik nieuwe mensen leer kennen. En zo geschiedde.

En hoe verliep de aanloop naar het JGH Orchestra? Wanneer ben je gestart met schrijven en hoe verliepen de repetities? Hoe ging de samenwerking met FJIR en FJIN? Wat leerde je onderweg?
Allereerst was mijn plan om werk van mijn vorige plaat ‘Front Row’ te her-arrangeren voor deze concerten. Deze plaat is een paar maanden voor corona uitgekomen en veel plannen die hiervoor waren gemaakt zijn in het water gevallen. Toen het festival vorig jaar ook niet door ging, dacht ik waarom maak ik niet een nieuwe plaat met de sound van deze bezetting. Ik had al wat nieuwe tracks liggen die ik er bij vond passen. Een afspraak met producer/engineer Simon Akkermans werd gemaakt om op te nemen en zo  zette ik een stok achter de deur om genoeg materiaal af te maken voor de opname deadline. Vanaf mei ben ik vol aan het componeren gegaan. De opnames zijn in de zomer gemaakt, en nu komt dan eindelijk de live première.

Waar en hoe vind je inspiratie om muziek te schrijven?
Ik geloof heel erg in dat als je een routine opbouwt met muziek schrijven, je altijd tot nieuw werk komt. Ik probeer elke week nieuwe tracks te maken. Ook al heb ik geen inspiratie, ik forceer ik mezelf om iets nieuws te maken. Vaak komt er op een gegeven moment toch een nieuw idee boven drijven die je weer verder brengt, en waardoor je inspiratie weer wordt aangewakkerd. 

Met 11 personen gaan touren is geen vanzelfsprekenheid. Krijgt dit een vervolg?
Met een iets kleinere variant spelen we 22 december in het Bimhuis. Verder wordt er nu nog aan het album gewerkt dat ergens volgend jaar uit zal komen. Ongetwijfeld gaan we dan weer spelen!

JO GOES HUNTING ORCHESTRA ZIEN?
Het Jo Goes Hunting Orchestra speelt binnenkort twee keer. Dat is tijdens het Rauwfest (voorheen Jazz International Rotterdam) en tijdens Festival Jazz International Nijmegen.

Donderdag 28 oktober Maassilo Rotterdam om 23.00 uur  TICKETS

Zaterdag 30 oktober in Doornroosje Nijmegen om 20.00 uur  TICKETS

JO GOES HUNTING ORCHESTRA
Jimmi Hueting  – drums
Daniel Eskens  – bas
Thierry Castel  – synths
Jelle Roozenburg – gitaar
Sjoerd Krul – gitaar
Louk Boudesteijn – trombone
Nicolo Ricci – tenorsaxofoon
Jesse Schilderink – baritonsaxofoon
Carmen van Mulier – zang, percussie
Jara Holdert – zang, percussie