Willem Twee Punt Nul Den Bosch

Nieuwe jazzprogrammeur Tim Sprangers

Giuseppe-Doronzo-photo-by-Atsushi-Yukutake
Giuseppe Doronzo / foto Atsushi Yukutake

In januari 2022 maakte het platform voor muziek en beeldende kunst in Den Bosch Willem Twee bekend Tim Sprangers als nieuwe jazzprogrammeur te hebben aangesteld. Sprangers, voor velen wellicht bekend van de jazzrecencies in de Volkskrant. Hij programmeerde elders ook jazzconcerten en doet dat nog steeds. Met een open geest kleurt hij niet altijd binnen de lijntjes.
Het programma voor de komende maanden is nagenoeg rond en het einde van de lockdown zorgt er voor dat we weer naar een concert kunnen. We spraken kort met Sprangers over de SOLO! en DUO! concerten.

John Dikeman Ernst Glerum Thomas Huisman
Ernst Glerum en John Dikeman / foto Thomas Huisman

Je bent pas begonnen in Den Bosch. Wanneer? Is het programma al van jouw hand of lagen er nog veel afspraken uit het verleden?
In oktober kreeg ik te horen programma’s te mogen maken in Den Bosch. Het is een mooie plek, met een vriendelijke en open organisatie en natuurlijk een schitterende Toonzaal. Ook in de popzaal van Willem Twee zal ik ongeveer eens per maand een programma maken, met aan jazz gelieerde muziek.
Stom genoeg heb ik sindsdien nog geen concert kunnen meemaken door Covid (en de storm van laatst). Daarom kijk ik ook erg uit naar volgende week vrijdag 4 maart. Het grotendeel van het programma van de komende maanden is van mijn hand. 

Wat is het verhaal erachter?
Solo’s door improviserende muzikanten zijn altijd spannend. Jazzmuzikanten zijn bij uitstek de kunstenaars die in het moment kunnen, moeten en durven creëren.  Ik werk graag met solo’s in dubbel of triple programma’s en deed dat veelvuldig in het verleden. Sommige muzikanten deden het zelden of nooit eerder wat op het podium resulteert in spanning bij muzikant én publiek. Ook waren er muzikanten die aan de hand van dat betreffende optreden het vaker zijn gaan doen, het is natuurlijk om hierin een katalysator te zijn.

In het BIMHUIS organiseer ik met mijn stichting Space is the Place een Solo Extravaganza op 23 april. Dat zijn 9 solo’s op één avond! Met ook nog eens live muziek in de korte pauzes ertussen en erna in de nacht. Dit deden we eerder in januari 2020 en dat was vrij memorabel. Een uitputtingsslag van heb ik jou daar.
Het mooie aan een een solo-avond is ook om vrij eenvoudig verschillende werelden en achtergronden te combineren. Iedereen geeft zich bloot in het moment in niet al te lange optredens. Vanuit het publiek voel je het respect, of het nu snoeiharde vrije impro is of lieflijk lyrische muziek. 

Is het makkelijk om (niet bestaande) SOLO en DUO-concerten te regelen?
Dat is een bijkomend voordeel. Niet een hele band hoeft beschikbaar te zijn. Een triple programma kan vrij snel in elkaar gepuzzeld zijn. Uiteraard denk ik wel aan de lijn en het verhaal in de avond, de combinaties…..het moet mooi passen, elkaar aanvullen of juist prettig contrasteren. 

Komt er ook TRIO! ?
Ha, nee dat ben ik niet van plan! 

Wat zijn de duo’s en solo’s waar je het meest naar uitkijkt?
Ik kijk zeer uit naar álle optredens natuurlijk en ook zeker hoe de avond in elkaar valt. Daarover heb ik natuurlijk ideeën en voorspellingen, maar de dynamiek is pas op de avond zelf echt goed te duiden. Bij solo’s van Giuseppe Doronzo gebeurt altijd iets bijzonders. Hij kan zomaar een onaangekondigd instrument meenemen en daarbij kan Giuseppe schitterend het moment aanvoelen en hiermee spelen. Op het duo van Ernst Glerum en John Dikeman ben ik stiekem een beetje trots, ik bracht ze bij elkaar een jaar of vijf terug, met Albert Aylers gespeelde spirituals in gedachte. Heel leuk ze nu ook in Brabant te kunnen presenteren. 

EERSTE SOLO!
Op vrijdag 4 maart staan op de Toonzaalplanken pianist Jeroen van Vliet, gitarist Gersom Raams en de Italiaanse baritonsaxofonist Giuseppe Doronzo.

EERSTE DUO!
Op vrijdag 13 mei staan er twee tweetallen. Het zijn het duo van gitarist Anton Goudsmit en trombonist Louk Boudesteijn en bij tweede set staat saxofonist John Dikeman naast Ernst Glerum die achter de piano zit.

BIMHUIS
Zaterdag 23 april spelen tijdens Solo Extravaganza Michael Moore, Sanem Kalfa, Ibelisse Guardia Ferragutti, Onno Govaert, Jacob Maskell-Key, Jesse van Ruller, Mary Oliver, Fuensanta Méndez, Manu Louis, Hanna De Backer en nog meer!

Tekst: Eddy Westveer