Joris Posthumus Group en zijn Japanse Family

Voor zo ver een introductie nodig is: de Joris Posthumus Group bestaat uit één Nederlander en een harde kern van Japanse muzikanten, die elkaar jaren geleden in Azië vonden. De Joris Posthumus Group staat ook bekend als de Tokyo’s Bad Boys. ‘Bad’ is een rekbaar begrip, want ze zijn ‘not so bad’, ofschoon vaak samen oefenen geen optie is. Maar de verbinding is er altijd en het contact is bijzonder vriendschappelijk en gezellig. Bovendien zijn ze professioneel met hun vak bezig.

Onlangs waren ze fysiek weer even bij elkaar. Samen spelen in Japan en nieuwe muziek opnemen. Dat was het ultieme doel.

LIVE IN JAPAN
Ik had graag de muzikale belevenissen van Posthumus van dichtbij in Japan willen volgen. Dat liep anders en vanaf grote fysieke afstand en een lichte tijdsafstand volgden we de avonturen. Direct na éen van de concerten in Tokio ontvingen wij een video van 50 minuten, snel gevolgd door een tweede exemplaar van 70 minuten. Alles goed voor tien Gb aan kijk- en luistermateriaal.
Op de video zien en horen we Posthumus aan het werk met Yuki Nakae op tenorsax, Shunichi Yanagi op piano, Satoshi Tokuda op contrabas en Gaku Hasegawa op drums. Ze spelen nieuw werk soms afgewisseld met wat ‘klassiekers’ van het eerste album. Het publiek in de volle club Salt Peanuts geniet van het energieke spel van de muzikanten. De partijen waarin bandleider Posthumus vol overgave zelf excelleert weerspiegelen krachtige energie en doorleefde emotie. Posthumus is pas echt tevreden wanneer ook ‘zijn’ muzikanten de totale vrijheid voelen om hun eigen energie en talent in de muziek te stoppen. Waarbij hij de muziek hoort zoals bedoeld. En dat gebeurt volop!

LAST VAN CORONA
Ongeveer een half jaar geleden was er een studio in Nagoya gereserveerd voor een tweetal dagen. De dagen voorafgaand aan de geplande studio-opname waren bedoeld om te acclimatiseren, een vijftal concerten in te plannen en voor publiek samen te spelen. Saxofonist en componist Joris Posthumus had vooraf zijn nieuwe muziek al toegestuurd.

Toen Posthumus de tweede dag in Japan was, hoorde hij dat het hele complex waar de studio was gevestigd in verband met het coronavirus was gesloten. De studio was niet toegankelijk en de reis was bijna voor niets geweest.

JAZZENGELEN
En vind dan nog maar eens wat anders dat past binnen je budget op precies dezelfde dagen en in Nagoya. De jazzengelen waren Posthumus gunstig gezind, want de opnames hebben inmiddels plaatsgevonden in JOYSOUND 601 Studio in Nagoya met dezelfde engineer als eindverantwoordelijke. Er bleek een behoorlijke klik. In de studio is twee dagen hard en intens gewerkt. De gekozen opnames zullen in Nederland nog een eindmix ondergaan. De planning hiervoor wordt gemaakt.

GOUDEN RAND
Bij jazzradar hebben we de negen nummers gehoord en zijn zwaar onder de indruk.
Wat direkt opvalt is de intensiteit van de muziek. Er zitten robuuste up-tempo nummers bij die de pan uit swingen. Muziekstukken die knallen met de power van een bigband, waarbij de blazerssectie zich krachtdadig inzet om de melodieën in te vullen alsof het een spannende avonturenfilm betreft. Met tweede en derde stemmen of soms unisono staan die partijen als een huis en blijven de muzikale thema’s zinderend. In de instrumentatie heeft Posthumus deze keer gekozen voor de klankkleur van trompet en flugelhorn. De jonge Yuuki Hirate die op zes van de negen nummers meespeelt heeft een prachtige toon op zijn instrument brengt een sierlijk gouden laagje aan in de muziek. Altsaxofonist Yuichiro Tokuda speelt deze keer vooral als gast mee en levert een memorabele bijdrage met zijn sopranino op een tranentrekkende ballade waarin een gezamenlijk bevriende muzikant wordt herdacht. Er klinken oprechte hemelse klanken in de studio.

PASSIE
Op het album komen meerdere ballads uit Posthumus’ koker. En die zijn allen stuk voor stuk verbijsterend gepassioneerd. De diepgevoelde emotie spat ervan af als een orgastische ontlading. Het typeert niet alleen de hechtheid van de band, maar ook de individuele inbreng van alle leden. Japanse muzikanten zijn vaak gewend om als bandlid te doen wat er van ze gevraagd wordt. En bandleider Posthumus geeft ze juist alle ruimte en vrijheid om eigen capaciteiten te ontplooien. Het stevige fundament van pianist Shunichi Yanagi, contrabassist Satoshi Tokuda en slagwerker Gaku Hasegawa maken de familie compleet en ze bewegen wanneer het kan als een vis in het water.

FAMILY
Joris Posthumus speelt graag en mooi op zijn alt- en sopraansax en heeft een herkenbaar intens geluid ontwikkeld. Toch ziet hij zichzelf graag als ‘bandjesman’. Hij wordt er blij van als het bandgeluid aan zijn verwachting voldoet. Bandleider vindt hij een zwaar woord. Na deze opnames moet hij misschien ook de naam van Joris Posthumus Group nog eens heroverwegen. Het klinkt namelijk meer als Joris Posthumus Family!

We zien uit naar de release van het nieuwe album. We kunnen eigenlijk niet wachten. En hopelijk volgt daar dan ook snel weer een mooie tournee op!

tekst: Eddy Westveer
fotografie Salt Peanuts: Kazuhiro Questkazu Sato
fotografie JOYSOUND 601 studio:  Kazuya Nagae

JORIS POSTHUMUS GROUP
Joris Posthumus – alt- en sopraansax
Yuichiro Tokuda – gast, alt- sopraninosax
Yuki Nakae – tenorsax
Yuuki Hirate – trompet en flugelhorn
Shunichi Yanagi – piano
Satoshi Tokuda – bass
Gaku Hasegawa – drums

CONCERTRADAR