Groeten uit Japan van Joris Posthumus en de Tokyo’s Bad Boys

Joris Posthumus kwam in 2016 in het nieuws met een furoremakend album met zijn Joris Posthumus Group ook wel bekend als de Tokyo’s Bad Boys. De plaat was opgenomen in Japan en het leverde hem met zijn (Japanse) groep speelplekken op in 2017 en 2018 bij De Wereld Draait Door, North Sea Jazz Festival plus gerenommeerde podia in Nederland, België en in Japan!

Nu in 2020 trok hij met nieuw muzikaal materiaal naar Japan.
Hij verblijft sinds 24 februari 2020 tijdelijk in Japan.
De eerste dag werd hij op de luchthaven in Japan verwelkomd door een muzikale vriend van hem en werd hij door een fan getrakteerd op een Japans bad, ook wel onsen genoemd. Zo een Japanse badgelegenheid met water uit een natuurlijke geiser is heerlijk om de lange vlucht van Schiphol naar Narita even letterlijk van je af te wassen en voorzichtig te wennen aan het tijdsverschil.

Van JAZZRADAR voelden we hem tussen de concerten en opnames door even aan de tand en stelden een paar vragen.

Wat heb je gedaan om te acclimatiseren?

De eerste paar dagen heb ik vooral genoten van de energie die je overal voelt in Tokio. Ik had een hotel geboekt in Asakusa, een mooie wijk van Tokio, in de buurt van Ueno station. Uiteraard waren uitnodigingen van fans en vrienden een groot onderdeel van deze eerste drie dagen. Op vrijdag zou ook mijn bassist en ramen buddy Satoshi Tokuda aansluiten. We verblijven in hetzelfde hotel

Wat doe je precies in Japan?

De reden voor deze trip is het opnemen van nieuw materiaal voor een nieuw album met mijn Japanse groep: Joris Posthumus Group (a.k.a. Tokyo’s Bad Boys). Verder doe ik een paar concerten. Het eerste was een duo concert met mijn pianist Shunichi Yanagi. Zonder dat ik het wist had Shunichi ook tenorsaxofonist Yuki Nakae gevraagd om langs te komen om mij welkom te heten in Japan. Aangezien hij zijn sax bij zich had hebben we meteen maar wat stukken gespeeld.

Mr Amano san kwam langs bij dit eerste concert, op mijn eerste album staat een stuk dat ik speciaal voor hem schreef. Hij heeft mij veel wijsheid gegeven, het is een enorme persoonlijkheid en een prachtkerel.

Hoeveel nummers wil je opnemen?

Ik heb dertien stukken meegenomen, 1 daarvan is van Jacob Bedaux, en een andere is een stuk wat we samen hebben geschreven. Voor deze twee stukken maakte Jacob prachtige arrangementen.

Heb je speciale inspiratiebronnen?

Er zijn veel dingen die mij inspiratie geven om muziek te schrijven. Vaak zijn de kleine dingen het mooiste. Dat zijn dingen die ik terugvind in de natuur of in mensen.
Japan is een land van specialisme. Ze zijn hier erg gericht op het perfectioneren van iets; dat kan eten zijn, maar ook in kunst en vormgeving is dit te merken. Ik heb dit zelf ook, en zeg vaak tegen mezelf en anderen: zoek naar waar je goed in bent en ga daar voor 100% voor.

.

Merk je in Japan iets van het CORONA-virus?

Coronavirus heeft een enorme impact en veel aandacht op dit moment in de wereld. Zeker ook in Japan. Er zijn minder mensen in de winkels en bijna iedereen loopt rond met een masker. De clubs en live jazz bars merken dit ook. Gek genoeg zijn de metro’s en treinen overvol. Ideaal voor meneer corona om zich te verspreiden. Gisteren speelden we in een uitverkocht salt peanuts, een kleine club die ramvol zat. Wat dat betreft zijn er nogal wat tegenstrijdigheden. Op straat een masker maar in de kroeg, bar, club vrolijk praten en drinken zonder masker.

Speel je met dezelfde muzikanten als bij Tokyo’s Bad Boys?

Ja, de band is niet veranderd al heb ik wel een fantastische jonge trompettist ontmoet tijdens een tour in 2018. Hij heet Yuuki Hirate en zal op een aantal stukken de band aanvullen. Waar ik op de eerste plaat nog voor een aantal stukken als kwartet speelde heb ik voor dit album besloten het met altijd twee blazers of meer te doen. Ik ben en blijf een bandjes-mens.

Heb je al een planning voor het vervolg?

Een strakke planning is er niet. Het is af als het af is! Zowel in Japan als in Nederland is er zeker interesse om deze band te boeken als we het album gaan promoten

Dus Nederland en Japan komen zeker weer aan de beurt!

Eddy Westveer