Afterglow Jazzride in Bremen

Jazzahead! 2024

Ella Zirina Trio
George Dumitriu en Alessandro Fongaro
Maison Moderne

Een ontspannen afsluiting van jazzahead! op de fiets sprak ons erg aan. Een ode aan de Zomer Jazz Fiets Tour in Groningen die eind augustus van dit jaar haar laatste editie gaat beleven èn omdat fietsen zo bij Nederlanders past. Op de vroege zondagochtend verzamelden zich een 70-tal deelnemers zich voor de ingang van de Messe. Van daaruit vertrokken we onder begeleiding van een stuk of zes gele fietshesjes van de fietsANWB (ADFC) richting de eerste speelplek. Behalve een rondje sightseeing Bremen op een fietsen-voor-beginners-tempo kwamen we op iconische plekken in de stad uit. En niet te vergeten was er op alle drie de plekken een concert van 45 minuten gepland.

Himmelssaal

HIMMELSAAL
Vanaf de Messe fietsten door het Bürgerpark met een grote boog naar het hart van de Hanzestad. We parkeerden de fietsen en liepen door de smalle straatjes richting de ingang van de eerste concertzaal in de vermaarde Böttcherstraße. Via een prachtige Art Deco wenteltrap kwamen we boven in de “hemelse zaal” aan. De Himmelssaal is onderdeel van het oorspronkelijk Atlantis Huis en wordt bijna uitsluitend gebruikt voor plechtigheden. Wij maakten het allereerste jazzconcert ooit mee in dit in 1931 voltooide gebouw. Het trio van de in Letland geboren Ella Zirina met Ton Felices op contrabas en Jamie Peet op drums speelde een mooie set met een goede balans tussen ingetogen en expressief, mooie wisselingen en expressief spel.

Ella Zirina

VELO LAB
De fietstour brachtt ons als één groep dankzij de verkeersregelaars langs de Weser tot bij een oud industrieel pand waar een moderne kleinschalige fietsenfabrikant is gevestigd. Ze bouwen er diverse handgemaakte fietsen van ‘cargo bikes’ tot ‘gravel bikes’. Er was voorzien in een lichte lunch en Alessandro Fongaro op contrabas en George Dumitriu op altviool wachtten ons op het podium op. We werden getrakteerd op een fijn lunchconcert.

Lunchconcert in Velo Lab

PLANNING
We zijn gewend om in een hoger tempo te fietsen en concerten te bezoeken. De planning van de route en de volgorde van de concerten was vooraf aangepast en het schema liep uit. Steven Kampermans Maison Moderne had zonder twijfel de meest toepasselijke plek gekregen. In het Weserburg Museum liep gelijktijdig een expositie “Von De Stijl bis Bookie Wookie”. Dit terwijl Maison Moderne gecomponeerd is in de woning van oprichter Van Doesburg van tijdschrift De Stijl. Het concert startte op het tijdstip dat het eigenlijk klaar had moeten zijn. Jammer, want het mooie programma moest dus enigszins worden ingekort. De museumzolder bleek over een uitstekende akoestiek te beschikken en dat nodigde uit om optimaal van de ruimte gebruik te maken. Het stuk Mondrian danse le Charleston werd dansend door de ruimte uitgevoerd.

De Charleston dansend in het Weserburg Museum

EINDE JAZZAHEAD!
Met dank aan de organisatoren voor deze sportieve en muzikale toegift sloten wij jazzahead! af fietsten nog even langs de druk bezochte terrassen aan de Weser op de late zondagmiddag.
De volgende editie vindt plaats van 24 tot 27 april 2025.

LEES OOK OVER JAZZAHEAD! 2024…..

GEZIEN EN GEHOORD 14 APRIL 2024

ELLA ZIRINA TRIO
Himmelsaal (Radisson Blue)
Ella Zirina – gitaar
Ton Felices – contrabas
Jamie Peet – drums

ALESSANDRO FONGARO & GEORGE DUMITRIU
Velo Lab
Alessandro Fongaro – contrabas
George Dumitriu – altviool

MAISON MODERNE
Weserburg Museum
Steven Kamperman – klarinet, altklarinet
Oene van Geel – altviool, zang
Paul Jarret – gitaar
Albert van Veenendaal – piano, basgitaar

Jazzahead! 2024
New Horizons
Bremen (D)
11 t/m 14 april 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer