Oranje boven bij Jazzahead!

Jazzahead! 2024

Han Bennink tijdens Club Night in Sendesaal
Maite Hontelé bij Gala Avond
Guy Salamon Group Showcase

Een paar dagen lang was de Noord Duitse stad Bremen (met dik een half miljoen inwoners) de wereldhoofdstad van de jazz. En het door de Duitsers zo bejubelde partnerland Nederland leek even de bakermat van de Europese jazz te zijn. Vanaf 11 april werd in Bremen de 18e editie van jazzahead! trade fair en festival gehouden door Messe Bremen. Met 2985 geregistreerde deelnemers uit 66 landen en 14.490 festivalbezoekers waren de verwachtingen overtroffen. Volgens artistiek adviseur Götz Bühler was jazzahead! gelet op de enthousiaste reacties een groot succes. “Juist in deze moeilijke tijden hebben wij als internationale jazzfamilie eenheid getoond en alle dingen gevierd die we gemeen hebben.”

jazzahead! meets The Netherlands

TRADE FAIR
De handelsbeurs heeft inmiddels een goede naam opgebouwd als de belangrijkste marktplaats en netwerkknooppunt voor de internationale jazzscene. De editie van dit jaar telde aanzienlijk meer mede-exposanten. Niet alleen partnerland Nederland was vertegenwoordigd met een grote stand en een uitgebreide delegatie, maar ook Spanje, Italië, Zweden en de Baltische staten met een bruisende en gastvrije gezamenlijke stand van bijvoorbeeld Estland, Letland en Litouwen. Voor het eerst na een lange afwezigheid was de grote verscheidenheid aan deelnemers uit Groot-Brittannië dit jaar weer terug. Vanuit het buitenland presenteerde Chili zich voor de tweede keer op het internationale toneel met een stand en een groot aantal afgevaardigden.

Kika Sprangers bij opening jazzahead!

PARTNERLAND
Het succes van het partnerland Nederland werd niet zo zeer toegeschreven aan handelsgeest of VOC-mentaliteit, maar vooral aan diversiteit, inclusiviteit en internationalisering als gevolg van het businessmodel van de Nederlandse conservatoria. Hierdoor ontstond een veelkleurig en divers muzikaal klimaat met een nieuwe generatie musici. Dit hoor je terug in de muziek en zie je in de samenstelling van de ensembles. Een weerspiegeling daarvan vond je uiteraard terug in de Nederlandse vertegenwoordigers in Bremen.
Mark van Schaick bedankte namens Buma Cultuur, Fonds Podiumkunsten NL en alle Nederlandse partners: “We hebben heel veel vrienden en collega’s verwelkomd, nieuwe kennissen gemaakt, mensen met elkaar verbonden over grenzen, genres en leeftijdsgroepen heen en ja, we hebben veel koffie geschonken op onze Nederlandse inJazz-stand.” Bijzonder opmerkelijk, zegt Van Schaick, is dat het mogelijk was om binnen een showcase van een half uur een grotendeels professioneel publiek mee te nemen op een muzikale reis. “Dit is geen gemakkelijke opgave, maar de Nederlandse artiesten zijn erin geslaagd, vanaf hun eerste optreden op donderdagmiddag tot hun laatste optreden op zaterdagavond.”

Een spetterend optreden van Marmoucha Orchestra

ORANJE BOVEN
Voor ‘die Holländer’ schalde de loftrompet optimaal. Oranje boven! De aanwezigheid van Koningin Maxima zou niet misplaatst geweest zijn. Met aansluitend Karel Kraayenhofs tango met ‘de traan’. Maar gelukkig hebben wij de koningin van de Mambo! Op de gala-avond vuurde de charismatische Maite Hontelé de jonge getalenteerde garde van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest aan. Met gasten Ramón Valle en Ronald Snijders bouwden zij in een uitverkochte congreszaal zaterdagavond een uitgebreid feestje. Gedurende drie dagen met 40 showcases in Halle 7.1, 7.2 van de Bremer Messe en het aangrenzende sfeervolle Kulturzentrum Schlachthof nam Nederland acht optredens voor haar rekening. Jazzradar was bij alle acht aanwezig. Maar er waren méér Nederlandse activiteiten. Zo was er tijdens de Club Night met 94 concerten op 34 speelplekken door de hele stad op vrijdagavond ook een rol weggelegd voor the Dutch. Zij speelden bij Bike It! Stage/Papp, Zentrum für Kunst en de iconische Sendesaal. Slim waren de showcases die avond zonder Nederlandse deelnemers gepland.  Op zondag was er nog een ontspannende toegift in de vorm van een Nederlandse fietstocht. De Afterglow Jazzride bestond uit drie concerten op bijzondere plekken voor een 70-tal deelnemers. Deze groep werd door een professioneel team van ADFC via markante speelplekken en een touché touristique fietsend door Bremen gegidst. Het was een stiekeme ode aan de zomer jazz fiets tour.

Victor Ademofe van Nigeriaanse Afro4Band

INNOVATIE EN CREATIVITEIT
De enthousiaste reacties van de toeschouwers, die het motto ‘new horizons’ met plezier omarmden, spreken voor zich. Velen prezen het eigentijdse en tegelijkertijd toekomstgerichte karakter van het evenement.
Jazz staat voor innovatie en creativiteit op een manier die geen enkele andere muzikale kunstvorm kan evenaren; de mondiale jazzgemeenschap wacht altijd met spanning op de innovaties van de toekomst.

Britse Sultan Stevenson tijdens showcase concert

WORDT VERVOLGD
De volgende editie jazzahead! 2025 vindt van 24 tot 27 april 2025 in Bremen plaats.

In volgende stukken gaan we inhoudelijk in op diverse internationale muzikale onderwerpen in woord en beeld tijdens jazzahead! 2024.
Dus: wordt vervolgd!

LEES OOK OVER JAZZAHEAD! 2024…..

Jazzahead! 2024
New Horizons
Bremen (D)
11 t/m 14 april 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer