De grabbelton van Jazzahead!

Jazzahead! 2024

Boi Akih in Hall 7.1
Reinier Baas en Ben van Gelder in Schlachthof
Rebecca Trescher Tentet in Hall 7.2

De tweede dag van Jazzahead! begint in het beursgedeelte in Hall 6 zoals iedere dag om 10 uur in de ochtend. Daar zijn wat speciale bijeenkomsten, presentaties, panelsessies, workshops, conferenties en borrel- of bieruurtjes. Het muziekgedeelte heeft op vrijdag een extra uitdaging. Er zijn niet alleen 14 showcases, maar in de avond wordt dat programma  doorkruist door de Club Night. Die Club Night speelt zich af op 34 locaties in de stad Bremen en is aan te reizen met het openbaar vervoer (bij ticket inbegrepen). Dus keuzes maken is verplicht. We weten ruwweg wat we willen horen.

Boi Akih

VEEL NEDERLAND
Het lijkt saai, maar we kiezen deze dag voor bijna uitsluitend Nederlandse shows. In Hall 7.1 klinkt bij binnenkomst al het ruimtelijke geluid van de groep rondom Boy Edgar Prijswinnaar Boi Akih. Een onderscheidende bezetting, instrumentatie en klank. Zang, gitaar, kora, percussie, fluit, electronica, een bijzonder orgel….eigenlijk is alles bijzonder aan Boi Akih. Een dynamisch half uurtje met een perfect geluid startte de serie showcases.

Reinier Baas en Ben van Gelder
Rebecca Trescher Tentet

SCHLACHTHOF
We verplaatsten ons na het eerste concert snel naar Schlachthof. In 1892 werd op die plek een slachthuis gebouwd. Het huidige gebouwencomplex is in wezen het torencomplex met schoorsteen, het ketelhuis en de opslagfaciliteiten van het oorspronkelijke slachthuis, dat in 1981 gedeeltelijk werd gesloopt. Vanwege de sloopplannen werd in 1979 de cultuurvereniging Schlachthof opgericht, die erin slaagde deze bouwdelen van de sloop te redden en aan te vullen met elementen van moderne architectuur.
Ben van Gelder en Reinier Baas spelen samen. Hun muziek met beiden een heel eigen geluid, vloeit organisch over in elkaars spel. De twee spelen op het hoogste niveau en zijn creatief en technisch aan elkaar gewaagd. Jammer dat ze maar dertig minuten mogen spelen.
Na zoveel verfijnd en ingetogen spel was het concert van het tentet van klarinettist Rebecca Trescher een grote overgang. Het is inmiddels vier uur (we spreken wel eens over bier uur) en tijd voor een pauze.

Guy Salamon Group in Schlachthof

We willen graag alle Nederlandse showcaseconcerten bezoeken. Aan het begin van de vrijdagavond gaan we naar ons favoriete slachthuis om Guy Salamon met zijn supervette groep in de weer te zien en nog wat “Free Hugs”, de titel van zijn laatste album, in ontvangst te nemen. Goede muziek en een dosis humor gaan prima samen en verhogen de feestvreugde. Een mooie balans tussen energiek en krachtig met die mooie blazersgroep èn verfijnd en subtiel door klein te spelen. En pianist Xavi Torres (we gaan hem nog meer zien) is ook weer van de partij.

Elisabeth Champollion, conservator Sendesaal heet bezoekers welkom
Kika Sprangers en Irene Reig

SENDESAAL CLUBNIGHT
In 1952 bouwde Radio Bremen een opnamestudio en concertzaal in één. De ruimte is perfect geïsoleerd voor geluiden die van buiten komen en heeft een uitstekende akoestiek. Dat maakte de plek ook geschikt live uit te kunnen zenden. De naam Sendesaal is een logische naam. Het maakt de zaal uitermate geschikt voor opnames. En dat gebeurt, ook sinds Radio Bremen in 2007 verhuisde, nog heel regelmatig. Bekend zijn de opnames in 1973 van Keith Jarrett voor ECM, maar in het najaar van 2023 nam ook Kika Sprangers daar haar nieuw te verschijnen album op met publiek. En tijdens de Club Night speelde ze daar voor een mooi gevulde (er zijn 250 plaatsen) concertzaal. Alto for Two, een niewe band met een mooi internationaal Nederlands gezelschap: 1 uit Nederland, 1 uit Italië, 1 uit Zuid-Korea en 2 uit Spanje, waaronder Xavi Torres. Hoe mooi is dat? Twee altsaxofonisten en een beetje sopraan erbij.

ICP Orchestra

ICP ORCHESTRA
En wanneer je als Nederland je voorname plaats in de Europese en mondiale jazzgeschiedenis wilt illustreren, mag drummer Han Bennink niet ontbreken. En supergoed dat daarbij ook ‘zijn’ ICP Orchestra eindelijk weer eens voor het voetlicht kon treden. Met een mooie combinatie van onbestemde chaos en inventieve arrangementen die in het moment hun creativiteit tonen, is de Instant Composer Pool nog even hedendaags en tijdloos. Maurice Horsthuis, Hoagy Carmichael, Duke Ellington en arrangementen van Misha Mengelberg leveren onverwachte kronkelingen, ontploffende oprispingen en elegante meerstemmigheid. Onmiskenbaar ICP en de slagroom op de vrijdagavondtaart!

Sebastian Gramss’ Meteors
Sinfonia de Carnaval
Trondheim Jazz Orchestra
Tineke Postma Aria Group

VERRASSINGEN
Op zaterdag zitten er veel energierijke snoepjes in de grabbelton. Topattractie van de German Jazz Expo is voor ons Sebastian Gramss’ Meteors met een grensverleggende invulling van spannende nieuwe muziek. Verrast werden we ook door het sympathieke Oostenrijkse koppel van Sinfonia de Carnaval met een ongewone instrumentatie. Het zou verrassend zijn geweest wanneer het Trondheim Jazz Orchestra NIET verrassend was. Verbazing en verwondering zit kennelijk in alle projekten van deze Zuid-Samische noorderlingen. Deze keer een prominente rol voor de Griekse vocalist Marianne Sangita Røe en die een enorme verscheidenheid aan muzikale kleuren inbracht. De grootse kwaliteiten van ‘onze eigen’ Tineke Postma zijn genoegzaam bekend. Postma trok met haar Aria Group de laatste onwetende over de streep.

NJJO goes Mambo
Ramón Valle
Ronald Snijders
NJJO goes Mambo

GALA
In de Hansesaal van het Congrescentrum van Bremen doorkruist het Gala Concert het programma van de showcases. De aanstormende 20 toptalenten van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) mochten daar met hun artistiek leider en dirigent Maite Hontelé het galapubliek opwarmen met jazzahead! goes mambo. Hontelé is geen onbekende in Bremen; in 2016 speelde ze in een showcase tijdens een Overseas Night voor Colombia. Nu in een andere rol met speciale gasten Ronald Snijders en Ramón Valle in een uitverkochte zaal.

Shuteen Erdenebaatar
Raw Fish

SLOTOFFENSIEF
Wanneer je in Mongolië woont en je wil na je klassieke muziekstudie in de jazz verdiepen, dan zul je moeten verhuizen. Shuteen Erdenebaatar ging op haar 16e naar München, ze deed een dubbele master voor jazzpiano en -compositie, won een stroom aan prijzen, kreeg een beurs voor Berklee en werd door Duitsland omarmd. Nu speelde ze vingervlug met haar Duitse kwartet de sterren van de hemel op haar showcase in Bremen.
Het gaat niet over sushi of sashimi als je praat over Raw Fish. Het gaat over het Deens-Italiaanse in Nederland gewortelde trio van Teis Semey, Giovanni Iacovella en Marta Arpini. Rauw, ongepolijst en vindingrijk tastten de drie vanaf hun muzikale tandem de kosmische grenzen van het jazzuniversum af.

Marmoucha Orchestra

In Hall 7.1 daalden we voor eventjes terug naar aarde. Maar al snel tilde het Amsterdamse Marmoucha Orchestra samen met de Marokkaanse Mehdi Nassouli op zijn guembri bevlogen het publiek uit de stoelen. Het werd een feestelijke en opgewonden afsluiting van het aandeel van het Nederlandse aandeel in de showcases.
De afrobeat en bassgroove van de Senegalese Alun Wade kwam daar niet meer overheen. Maar in het intieme Schlachthof loodste hij zijn publiek wel dansend en met een goed humeur de nacht in.

Marmoucha Orchestra
Alun Wade

GRABBELTON
Jazzahead!
is één grote grabbelton met muzikale snoeperijen. Gezelligheid en contacten leggen en bestendigen voert de boventoon. Maar de rode draad wordt natuurlijk toch gevormd door de veertig showcases. En wat is daarvan het bereik. Hoe kansrijk is het dat relatief onbekende musici hier een pad plaveien voor een internationale loopbaan of tournee dan wel een paar concertjes kunnen afspreken? Hebben musici een realistische kijk op de haalbaarheid van de mogelijkheden. We zien tijdens de showcases duo’s, trio’s, kwartetten, maar ook grote ensembles. Gages en reis- en verblijfskosten liggen natuurlijk mijlenver uit elkaar. Ofschoon op deze happening veel programmeurs van podia en festivals rondwaren, hebben we niet de indruk dat hier het ijzer direct gesmeed wordt. Het is waarschijnlijk een kwestie van de lange adem en vooral ook genieten van het moment.

LEES OOK OVER JAZZAHEAD! 2024…..

GEZIEN EN GEHOORD 12 APRIL 2024

BOI AKIH
Monica Akihary – zang, baskalimba, live sequencer
Niels Brouwer – gitaren
Sekou Diabate – 35-snarige kora, slitdrum
Dodó Kis – fluit, recorders
Nora Mulder – draagbaar pijporgel, analoge synthesizer
Bintou Kouyate – percussie

BEN VAN GELDER & REINIER BAAS
Reinier Baas – gitaar
Ben van Gelder – altsaxofoon

REBECCA TRESCHER TENTET
Rebecca Trescher – klarinet
Julian Hesse – trompet
Joachim Lenhardt – tenorsaxofoon, fluit
Markus Harm – altsaxofoon, klarinet
Anton Mangold – harp, altsaxofoon
Juri Kannheiser – cello
Andreas Feith – piano
Roland Neffe – vibrafoon
Phil Donkin – contrabas
Tobias Backhaus – drums

GUY SALAMON GROUP
Guy Salamon – drums
Alistair Payne – trompet
José Soares – altsaxofoon
Lucas Martinez – tenorsaxofoon
Jesse Schilderink – baritonsaxofoon
Teis Semey – gitaar
Xavi Torres – piano
Brodie Jarvie – contrabas

ALTO FOR TWO
Kika Sprangers – alt- en sopraansaxoffon
Irene Reig – altsaxofoon
Xavi Torres – piano
Giuseppe Campisi – contrabas
Sun-Mi Hong – drums

ICP ORCHESTRA
Guus Janssen – piano
Mary Oliver – viool, altviool
Michael Moore – klarinet, altsaxofoon
Ab Baars – klarinet, tenorsaxofoon
Thomas Heberer – trompet
Joost Buis – trombone
Ernst Glerum – contrabas
Han Bennink – drums

GEZIEN EN GEHOORD 13 APRIL 2024

SEBASTIAN GRAMSS´ METEORS
Shannon Barnett – trombone
Jonas Engel – altsaxofoon
Philip Zoubek – piano, synthesizers
Christian Lorenzen – elektrische piano, synthesizers
Sebastian Gramss – contrabas
Dominik Mahnig – drums
Stephan Vester – sound, effects

SINFONIA DE CARNAVAL
Anna Lang – cello
Alois Eberl – trombone, accordeon, percussie, zang

TRONDHEIM JAZZ ORCHESTRA & MARIANNA SANGITA RØE “SPITI/HOME”
Marianna Sangita Angeletaki Røe – zang, percussie
Efrén Lopez – oud, hurdy gurdy, laouto, gitaar, percussie
Ina Sagstuen – zang, effecten, percussie
Risten Anine Gaup – zang, joik
Mira Tiruchelvam – fluit
Sissel Vera Pettersen – altsaxofoon, zang
Jonas Cambien – sopraansaxofoon, synthesizer
Inger Hannisdal – viool
Oluf Dimitri Røe – viool, zang
Jovan Pavlovic – accordeon
Joel Ring – cello, bas
Heida Karine Johannesdottir – tuba
Sanskriti Shrestra – tablas, percussie
Martin Langlie – drums

TINEKE POSTMA ARIA GROUP
Tineke Postma – sopraan-, altsaxofoon
David Doružka – gitaar
Robert Landfermann – contrabas
Tristan Renfrow – drums

GALA CONCERT
NJJO GOES MAMBO
Maite Hontelé – trompet
Nils Attermeyer – trompet
Rémi Keupink – trompet
Charlie Philips – trompet
Pablo Nicols Rojo Anguita – trompet
Evelyn Vera Gallardo – piano
Ramón Valle – piano (speciale gast)
Ronald Snijders – fluit (speciale gast)
Femke Mooren – altsaxofoon
Joep Grotendorst – tenorsaxofoon
Miguel Angelo Almeida Valente – tenorsaxofoon
Enrico D’Adazzio – baritonsaxofoon
Michel Tuinman – trombone
Julian Garvayo – trombone
Nicholas James Adema – trombone
Carolina Brusse – zang
Lydia Stravaki – zang
Noah Stakenborg – gitaar
Lucas Trabado Corredor – percussie
Manel Chust Torres – percussie
Giovanni Molinari – percussie
Eva Serrano Alarcón – contrabas
Enrico – drums

SHUTEEN ERDENEBAATAR QUARTET
Shuteen Erdenebaatar – piano
Nils Kugelmann – contrabas
Valentin Renner – drums
Anton Mangold – sopraansaxofoon, fluit

RAW FISH
Teis Semey – gitaar, MPC, drum machine
Giovanni Iacovella – drums, live electronics
Marta Arpini – zang, synths

MARMOUCHA ORCHESTRA
Arin Keshishi – bas, artistiek leider, arrangementen
Mehdi Nassouli – zang, guembri, composities
Maripepa Contreras – hobo, artistiek coördinator, arrangementen
Tuur Moens – drums
Timothy Banchet – piano, toetsen
Antonio Moreno Glazkov – trompet, artistiek coördinator
Pablo Martinez – trombone
Mohamed Ahaddaf – oud, artistiek coordinator
María Cristina González – fluit
Emad Ghajjou – darbuka
Yishay Aharon Glück – gitaar
Ahmed Hammou – krakebs, background vocals
Khalid Ezzahiri – krakebs, background vocals

ALUNE WADE
Alune Wade – zang, basgitaar
Harry Ahonlonsou – tenorsaxofoon
Camille Passeri – trompet
Carl-Henri Morisset – toetsen
Cedric Duchemann – toetsen
Alix Goffic – drums

Jazzahead! 2024
New Horizons
Bremen (D)
11 t/m 14 april 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer