Mondiale jazzfamilie bij Jazzahead!

Jazzahead! 2024

Ramón Valle en Maite Hontelé
Han Bennink Trio met Reinier Baas en Ben van Gelder
Kika Sprangers Large Ensemble

Op donderdagochtend 11 april druppelden de professionele bezoekers van Jazzahead! langzaam binnen via de twee grote deuren van Hall 7 van de Messe Bremen. Standhouders, muzikanten en pers meldden zich aan bij de desk om deel te kunnen nemen aan de 18e editie van deze jaarlijks groeiende bijeenkomst met een beursgedeelte waar partijen uit de ‘jazzindustrie’ van over de hele wereld elkaar kunnen treffen. Daar vinden zakelijke ontmoetingen plaats, worden lezingen georganiseerd, maar het is ook een reünie van een mondiale jazzfamilie. De sfeer is ontspannen en soms een beetje opgewonden met een hapje en vooral af en toe een drankje. Maar de meeste tijd en ruimte is vrijgemaakt voor muziek.

Xavi Torres, een beetje de negende Nederlandse showcase
Ariel Bart uit Israël

SHOWCASES
Zo begint deze middag de eerste (van drie) series van twaalf showcases. Uit de ongeveer 800 inzendingen koos een omvangrijke internationale jury 40 acts. De eerste twee dagen 13 en de laatste dag 14 concerten per dag in de categorieën Nederland (8), Duitse Jazz Expo (8), buiten Europa (8) en Europa (16). De showcases duren 30 minuten. De musici van buiten Europa wilden ze niet voor 30 minuten laten overkomen; zij spelen 45 minuten. Er is een strakke planning en in principe zou je alles kunnen zien en horen. Het eerste concert start om 14.30 uur en het laatste start na middernacht. Er is een onderbreking van 15 minuten om je te verplaatsen.

De Japans-Poolse Yumi Ito uit Zwitserland
Sultan Stevenson uit Verenigd Koninkrijk

NEW HORIZONS
De inleiding naar dit alles bestaat uit een officiële opening ceremonie. Met sprekers die het gewicht van het festival nog eens belichten en het thema “New horizons” dat mede gewijd is aan de toekomst van de jazz en de tradities van partnerland Nederland en het thema “Jazz from Africa”. En daartussen in zitten nog leuke intermezzo’s waarbij Kika Sprangers en Tijn Wybenga elkaar interviewen en er werd gelukkig ook nog muziek gemaakt. Zo trad de Zuid-Afrikaanse gitarist Vuma Levin (in Nederland geen onbekende door o.a. Keep An Eye, Dutch Jazz Competition) op met zijn sextet. Ook de iconische drummer Han Bennink speelde met zijn trio. En Maite Hontelé mocht met Ramón Valle een klein voorproefje van de Gala Avond (zaterdag) geven.

Bálint Gyémánt
Bright Gain van de Nigeriaanse Afro4Band

DUTCH
Zoals we in een prachtig vormgegeven brochure “meet the dutch.injazz” van “the Dutch Team” lezen, gaat het eigenlijk alleen om Nederland. Alsof InJazz naar Bremen is verplaatst. Dat was misschien een idee geweest?
Maar om de Nederlanders kunnen we niet heen. Het twaalf leden tellende Kika Sprangers Large Ensemble knalt het dak van Hal 7.1 omhoog. In dertig minuten worden uitsluitend nieuwe nummers gespeeld van hun nieuw album. In Schlachthof horen we de Israëlische Ariel Bart een heel eigen geluid vol emotie en temperament brengen op haar (houten) mondharmonica met wat meer ruimte voor de lagere tonen. Ze staat hier met haar trio met celliste Talia Erdal en pianist Arseny Rykov.
In Hal 7.2 wilden we graag Yumi Ito horen en zien. We zagen haar een paar maanden eerder als vocaliste in het grote ensemble van Sarah Chaksad. Nu speelt de in Zwitserland wonende Japans-Poolse met haar trio verfijnde en toegewijde muziek met fraaie improvisaties, waarbij ze zich ook op piano begeleidt.

O.N.E. (Polen)
Alessandro Fongaro met Pietre (Nederland)

VIDEO
Na het optreden van de Engelse vingervlugge pianist Sultan Stevenson is het ruimschoots tijd voor een break. Van alle concerten worden beeld- en geluidopnames gemaakt, die achteraf te beluisteren en bekijken zijn. Dus uiteindelijk hoef je niets te missen!
We lopen na een korte pauze nog even via het stevige gitaargeluid van de Hongaarse Bálint Gyémánt wederom naar Kulturzentrum Schlachthof. Daar speelde de Nigeriaanse Afro4Band die zich graag wilde laten aankondigen als “Jazz-influenced African Groove Music Superband”. En zo gebeurde deed de artistiek adviseur van Jazzahead! Götz Bühler het ook. Een funky bandje!
De Spaanse pianist Xavi Torres (in 2018 finalist bij de Thelonious Monk Competitie) verplaatst zich voor zijn muzikale loopbaan tussen Amsterdam en Barcelona. Hier speelt hij tijdens dertig prachtige minuten als “Spaanse inzending” zijn tijdens corona geschreven composities. Daarna laten we ons aangenaam verrassen door vier Poolse dames van O.N.E. met hun dynamische en vrije instrumentale jazz. En minder verrassend (omdat we het al kenden), maar niet minder dynamisch klonk het superkwartet Pietre van Alessandro Fongaro. Soms vraag je je af hoe een keuze voor een showcase tot stand komt. De laatste drie van deze avond genieten, zou je zeggen, toch al enige bekendheid. Dat gold ook voor het Trombone Ensemble Nabou Claerhout. Een schitterend ensemble bestaande uit trombonisten en ritmesectie die de mooiste muziek speelden, maar waarbij de geluidstechnici wat moeite hadden om het geluid transparant te houden. Het was al ruimschoots na middernacht toen de Finse Linda Fredriksson een kleine greep van dertig minuten uit haar mooie liedjes mocht doen. Nog steeds mooi, maar (voor ons) niets nieuws onder de zon.

Trombone Ensemble Nabou Claerhout (België)
Linda Fredriksson Juniper (Finland)

WORDT VERVOLGD
Na een lange eerste dag met veel muzikale prikkels liepen we na de laatste Night Showcase naar onze fietsen. Het was inmiddels na enen toen we naar ‘huis’ wilden. Dat het drie uur was voordat we op bed lagen had alles te maken met een lege fietsband. Het werd wat improviseren om weer bij onze slaapplaats te geraken.

LEES OOK OVER JAZZAHEAD! 2024…..

GEZIEN EN GEHOORD 11 APRIL 2024

KIKA SPRANGERS LARGE ENSEMBLE
Kika Sprangers – saxofoon
Anna Serierse – vocals
Nina Rompa – vocals
Marit van der Lei – vocals
Līva Dumpe – vocals
Ketija Ringa Karahona – fluit
Alistair Payne – trompet
Morris Kliphuis – jazzhoorn
Mete Erker – saxofoon
Koen Schalkwijk – piano, toetsen
William Barrett – contrabass
Willem Romers – drums

ARIEL BART
Ariel Bart – mondharmonica
Talia Erdal – cello
Arseny Rykov – piano

YUMI ITO
Yumi Ito – piano, vocals
Nadav Erlich – contrabas
Iago Fernandez – drums

SULTAN STEVENSON

Sultan Stevenson – piano
Jacob Gryn – contrabas
Joel Waters – drums

BÁLINT GYÉMÁNT
Bálint Gyémánt – gitaar
Dániel Ferenc Szabó – drums
Vince Bartók – 5-snarige basgitaar

AFRO4BAND
Bright Gain – 6-snarige basgitaar, vocals
Wale Adeyemi – drums, vocals
Luyanda Madope – piano, toetsen, vocals
Victor Ademofe – trompet, fugelhorn, percussie, vocals

XAVI TORRES TRIO “QUARANTENA SONGS”
Xavi Torres – piano
Reinier Elizarde – contrabas
Andreu Pitarch – drums

O.N.E.
Monia Muc – altsaxofoon
Kateryna Ziabliuk – piano
Kamila Drabek – contrabass
Patrycja Wybrańczyk – drums

ALESSANDRO FONGARO’S PIETRE
Nicolò Ricci – tenorsaxofoon
Jesse Schilderink – tenor-, baritonsaxofoon
Sun Mi Hong – drums
Alessandro Fongaro – contrabas

TROMBONE ENSEMBLE NABOU CLAERHOUT
Nabou Claerhout – trombone
Rory Ingham – trombone
Peter Delannoye – trombone
Nathan Surquin – trombone
Tobias Herzog – trombone, tuba
Gijs Idema – gitaar
Cyrille Obermüller – contrabas
Daniel Jonkers – drums

LINDA FREDRIKSSON JUNIPER
Linda Fredriksson – alt-, baritonsaxofoon
Tuomo Prättälä – piano, toetsen, electronica
Mikael Saastamoinen – contrabas
Olavi Louhivuori – drums

Jazzahead! 2024
New Horizons
Bremen (D)
11 t/m 14 april 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer