Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Under the Surface op betoverend niveau

Under the Surface

Het oorspronkelijk als trio opgerichte ensemble Under the Surface treedt steeds vaker en bij voorkeur op als vijftal. Met een vaste geluidstechnicus erbij reizen ze dan met zes personen. En de uitbreiding tot 5, resp. 6 is absoluut toegevoegde waarde! Regelmatig wordt avontuurlijke muziek langs de soms nogal rigide meetlat van de jazzpolitie gelegd. De agent van dienst vraagt zich dan af: Is dit wel jazz? Of dat hier bij één van de oudste jazzpodia in de lage landen ook gebeurde, is niet bekend. Maar Under the Surface was bij Porgy en Bess in Terneuzen meer dan welkom.

Under the Surface

OVER DE BAND
De basis van het ensemble wordt gevormd door Bram Stadhouders, Sanne Rambags en Joost Lijbaart. Gitarist Stadhouders schreef de muziek, vocaliste Rambags zorgde voor de teksten en slagwerker Lijbaart met een nog immer groeiende arsenaal aan klankrijke percussie-instrumenten is tevens de gig-regelaar. Met bassist Lennart Heyndels en multi-instrumentalist Annabel Laura erbij lijkt de muzikale chemie bijna volmaakt. Bijna, want bij deze kleurrijke muziek kan een helder en transparant geluid niet gemist worden. Geluidstechnicus Ted Masseurs knoopt alle geluidsdraadjes aan elkaar en serveert het perfecte geluid uit.

Annabel Laura
Lennart Heyndels

SANNE
Op de dag voor het concert was het nog even spannend of het wel door kon gaan. Vocaliste Sanne Rambags verbleef zaterdagmorgen in Noorwegen nog hoog boven de poolcirkel. In Oslo volgt zij een Masters opleiding waar ze dieper in de volksmuziek duikt. In dat land ontwikkelt ze ook een ruim netwerk vol met andere bezigheden. De reis naar het zuiden via één van de twee vliegvelden bij Oslo liep even spaak, zodat ze pas zondagmorgen op Schiphol arriveerde. Zondagmiddag stond ze fris en fruitig op het podium om muziek van het album Miin Triuwa ten gehore te brengen.

Bram Stadhouders op gitaren en andere snaren

OUD
Met de spannende titel Bure Thii Northwint werden de bezoekers mee aan de hand genomen. De serene muziek met klanken en belletjes nam ons op de wind mee naar een andere wereld. Aanzwellende klanken en ritmes brachten je als in een trance naar een tijdperk van meer dan 1000 jaar geleden. Misschien dachten de bezoekers oud te zijn, maar de taal die gezongen werd was veel ouder en te herleiden naar een periode tussen ca. 600 en 1150 na Christus. We noemen het Oudnederlands, maar Nederland bestond nog niet.
Samo Stark So The Dooth sloot naadloos aan met een nieuwe cyclus. Bassist Heyndels verruilde zijn contrabas om voor een basgitaar. Rambags spannend met klanken en vertellend met oude woorden toonde veel emotie om in mee te gaan. Van tinkelend ingetogen tot stampend en spannend met rijk klinkende gevoelige snaren.

Joost Lijbaart

ONTLADING
Na een half uur was er een moment voor ontlading en applaus. Een door drums aangestuurde hartverwarmende trance nam daarna het besturingssysteem even over. Met ingetogen, subtiele klanken voor een aandachtig en vooral open publiek ontstond er een magie die niet meer verdween. Ook na de pauze werd de betovering niet verbroken en bleef de sfeer ongewijzigd. Met de zon van wijsheid (Sunna Wiisheida) werd succesvol een nieuwe spanningsboog opgebouwd en de betovering hield stand.

Staande ovatie voor Under the Surface in Terneuzen

JAZZ
De muziek van Under the Surface is duidelijk niet in één vakje te plaatsen. So what? Volksmuziek, progrock, wereldmuziek met ethnische invloeden, psychedelische muziek met electronica. Who cares? De muziek boeit en beweegt zich tussen allerlei spanningsvlakken. Van klein en ingetogen tot groots en meeslepend. De groep gaf meer dan 200 concerten in 25 landen op 4 continenten. Die reizen brachten veel invloeden en vormden daarmee ook de muziek. In Tatzikistan werden ze geraakt door een oud volksliedje. Dat werd bewerkt en een tot de verbeelding sprekende Oudnederlandse tekst werd toegevoegd. Daarmee werd een zinderend concert passend afgesloten. Moge je stem klinken tot in de eeuwigheid.

UNDER THE SURFACE
Joost Lijbaart – drums, percussie
Sanne Rambags – vocalen, harmonium
Bram Stadhouders – snaarinstrumenten, electronica
Lennart Heyndels – contrabas, basgitaar, zang
Annabel Laura – gitaar, lier, keyboards, percussie, zang
Ted Masseurs – geluid

Porgy en Bess, Terneuzen (NL)
17 maart 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer