Iman Spaargaren laat een positief geluid horen in moeilijke tijden

Iman Spaargaren

Iman Spaargaren is saxofonist, (bas)klarinettist, componist, arrangeur, manager en docent. Hij speelt in groepen als Eyeman All Stars, Undercurrent Trio, StarkLinnemann Quartet en Pelican Three. Zijn CD ‘High Tide Low Tide’ uit 2019 met het Undercurrent Trio featuring gitarist Guillermo Celano en drummer Marcos Baggiani werd enthousiast in de nationale en internationale pers onthaald. In een iets verder verleden was Iman Young VIP.

JE BRACHT JUIST HET ALBUM SLY FLY UIT. WAT IS HET VOOR EEN ALBUM EN WAT WAS DE AANLEIDING?

Met Sly Fly heb ik een poging willen doen om ronduit positieve muziek te schrijven. Een geluid dat zin in het leven uitstraalt. Bij vlagen dansbaar en af en toe een serieuzere ondertoon.

Alhoewel de plaat eigenlijk al opgenomen en gemixt was en het artwork van Carolina Altavilla al naar de drukker ging, heeft het toch nog bijna een jaar geduurd voordat ik hem uitbracht. De uitbraak van het Corona-virus ontnam mij het momentum om met deze nieuwe plaat de boer op te gaan en in het land te gaan spelen. De reden dat ik hem nu toch uitbreng is dat ik graag een positief geluid laat horen in deze moeilijke tijden. En ja, ook: ik besta nog mensen! Net als bij vele andere creatievelingen heeft de Corona-crisis mij niet beperkt in mijn creatieve proces en heb ik zin om van me te laten horen. Ook al kan ik de komende tijden waarschijnlijk nog geen concerten geven, of slechts op beperkte schaal.

VERTEL EENS WAT OVER DE BAND EN DE MUZIEK VAN SLY FLY

Met Eyeman All Stars heb ik een fijne groep Amsterdamse muzikanten om me heen verzameld: Dirk Balthaus speelt piano en fender rhodes. Je kent hem waarschijnlijk van zijn samenwerking met de fantastische zangeres Sietske Roscam Abbing. Dirk weet als geen ander een intense improvisatie te maken in welke muzikale context dan ook. Echt een ras-improvisator!

Hendrik Müller speelt contrabas en geeft daarmee de groove iets ontegenzeggelijk organisch, een lekkere ‘oumphf’. Efraim Schultz-Wackerbarth legt een sterke beat neer waarbij me altijd opvalt hoe goed hij luistert naar het geheel en in dienst van het collectief speelt.

Eyeman All Stars combineert hippe jazzimprovisatie met solide grooves. Inspiratie voor de nummers komt vanuit allerlei hoeken: dansbare jazz en aanverwante grooves van artiesten als de onvolprezen saxofonist Eddie Harris, jaren 70’s funk, Miles Davis, New Orleans style (denk: The Meters), Sly & the Family Stone, John Scofield, etc. Je hoort Motown-invloeden, samba en weelderige soundscapes.

DOOR WIE BEN JE VOORAL BEÏNVLOED?

Qua sound ben ik erg fan van Joe Henderson, Sonny Rollins, Eddie Harris, Chris Speed, Branford Marsalis en nieuwe mensen als Jason Rigby. Ik heb veel naar Coltrane geluisterd.

Voor dit album trek ik het natuurlijk naar een wat funkier geluid maar in het algemeen hou ik ervan om mijn geluid te plooien naar het moment. Ik speel al tijden op een fantastisch mondstuk: een Selmer soloist uit de jaren 60. Dat geeft me alles wat ik nu wil horen: zacht, sterk, schurend, fluisterend, ‘klassieker’, bluesy, funky, plooibaar.

Verder kan ik wel zeggen dat ik een open minded persoon ben, ik luister naar alles wat los en vast zit: Prince, Shostakovich, Chopin, Duke Ellington, Schubert, Jimi Hendrix, Ravel, Nina Simone, Keith Jarrett, Miles Davis, etc etc. En al die muziek brengt mij ook altijd weer wat. Er is zoveel mooie muziek waar je van kan genieten en door geïnspireerd kan raken!

HOE TYPEER JE ZELF JE EIGEN STIJL?

Ik hou ervan om jazz-frasen met funk/blues en outside en zelfs avant garde te mixen tot een coherent geheel. Ik vind schuren tegen de akkoorden leuk. Ik ben meer een gevoelsmens dan een erg technische speler. Erge ‘brainy’ muziek met veel maatwisselingen e.d. en erg abstracte lijnen zoals van Steve Liebman vind ik wel interessant maar ik hoef niet zelf zo te spelen. Ik zal hooguit ideeën eruit gebruiken voor eigen dingen. Dergelijke brainy stuff komt dus ook niet langs op dit album. Groove en positive vibes staan centraal!

LIVE OF ONLINE?
Als de Corona maatregelen het toelaten spelen we eind januari in De Roode Bioscoop in Amsterdam en City of Wesopa in Weesp. Kun je niet tot die tijd wachten? Check dan de links om Sly Fly te kopen!

Fotografie: Ranjani Nirosha

Iman Spaargaren speelt eind januari in De Roode Bioscoop en City of Wesopa