Janie Bron zong honderden liedjes voor de radio

BIOGRAFIE

Bron, Jany coll Openneer891

door Hans Zirkzee

Auteur van het boek Jazz in Rotterdam, Hans Zirkzee interviewde en schreef over talloze jazzmuzikanten die een band met Rotterdam hebben of hadden. Musici die veel reizen en mensen ontmoeten hebben vaak mooie en interessante verhalen te vertellen. 
Deze biografie werd deels gepubliceerd in Jazz in Rotterdam en werd aangevuld met later beschikbaar gekomen informatie.

Jansje ‘Janie’ Bron

(Werkendam, 25 maart 1920 – Ankeveen, 18 juni 2000)

'Na de bevrijding had ze een eigen programma bij Radio Herrijzend Nederland, de zender voor bevrijd Nederland die vanuit Eindhoven uitzond. '

Jansje ‘Janie’ Bron werd op 25 maart 1920 in Werkendam geboren. Het gezin verhuisde naar de Beverstraat en later de Donkerslootstraat in Rotterdam. Janie doorliep de MULO. Net van school af zong zij, tegen de zin van haar ouders, bij het Rotterdamse jazzorkest de Bobtonflippers op bedrijfsfeesten van Unilever en in het Gebouw Palace aan de (Gedempte) Botersloot.

Bobtonflippers Rivierahal coll HL418
Bobtonflippers Rivierahal 25 augustus 1945
Bovenste rij v.l.n.r Wim van der Valk (bas), Anton Galensloot, Fedde Weidema en Sjef van Raat (trompet), Dick vd Geer, Lon Hontelé en Kees Dekker (trombone). Tweede rij v.l.n.r. Frans Tobé (piano), Joop Elffrich (drums), Simon Rijk (gitaar), Leen vd Bos (tenorsax), x, x en Kees Visser (tenorsax)

BOB, TON EN FLIP
De voorloper van de Bobtonflippers was The North Music Club, een strijkje uit Hillegersberg. Op initiatief van violist Bernard Laauwen werd rond 1929 het ensemble uitgebreid met onder andere violist Bob Lindeman, drummer Ton van Berkel en pianist Flip Quanjer. De Bobtonflippers (BTF) waren geboren. De (amateur)musici hadden een zwak voor de populaire jazzy standaarden uit die tijd. Rond 1935 waren de BTF een veel spelende jazzband met Sjef van Raak (trompet), Joop van Leur, Dick de Haan en Karel de Haan (saxen), Henk Haan (piano), de latere gitarist van de Kilima Hawaiians Bill Buisman en Jaap van den Heuvel als vervanger van Ton van Berkel. Bob, Ton en Flip maakten geen deel meer uit van de band met hun naam. Een tijdje later werd Joop Heyman de nieuwe altsaxofonist. Hij zou als mondharmonicaspeler furore maken bij The Hotcha’s. Kort voor de oorlog werkt de band ook met de Rotterdamse zanger Kees Legerstee. Hij was evenals Joop Heyman afkomstig uit de band van pianist Jan van de Panne, The Rhythm Kiddies. In het eerste oorlogsjaar nam pianist Frans Tobé de muzikale leiding van het orkest op zich en gitarist Simon Rijk, de zakelijke leiding. Met de opheffing van de O.K. Rhythm Kings en The Blue Blowers groeide het werk voor de BTF. Het orkest werd uitgebreid tot een bigband van zestien man. Hun Engels aandoende naam werd door de Duitsers niet verboden. De leden van de band konden aantonen dat de band was vernoemd naar Bob, Ton en Flip. Eind 1943 weigerde het orkest het lidmaatschap van de Kultuurkamer en werd het gedwongen te stoppen. Na de oorlog pakt de band de draad weer op tot de slechte economische omstandigheden het optreden steeds moeilijker maakten. In 1948 hielden de Bobtonflippers op te bestaan.

Bron, Janie Coll TB 363-ps
Janie Bron

HERRIJZEND NEDERLAND
Janie Bron
nam een baantje bij de Bijenkorf om haar muzieklessen op de Muziekschool en de privélessen bij Kees Kef in Amsterdam te kunnen betalen. Zij deed in 1938 auditie bij de AVRO radio en maakte haar radiodebuut. Onder leiding van Gerard van Krevelen werkte ze mee aan het legendarische AVRO programma De Bonte Dinsdagavondtrein. Tijdens de oorlogsjaren studeerde zij aan het Toonkunst conservatorium van Willem Pijper en Jos Holthaus. Zij zong Amerikaanse nummers in het Frans om geen argwaan bij de bezetters te wekken. Na de bevrijding had ze een eigen programma bij Radio Herrijzend Nederland, de zender voor bevrijd Nederland die vanuit Eindhoven uitzond. Op deze zender viel de nieuwste Engelse en Amerikaanse jazz (Bebop!) te beluisteren. Boven de grote rivieren kon men alleen afstemmen op de gelijkgeschakelde (lees Duitse) radio. Na de oorlog kwam de jazzmuziek maar mondjesmaat op de Nederlandse radio. De losgeslagen jeugd moest weer in het gareel en dat kon niet met die opzwepende swing. De ether werd gevuld met het gesproken woord en onschuldige amusementsmuziek. Jany Bron presenteerde voor de AVRO radio wekelijks een kwartiertje zang onder de naam There’s something in the air met pianist Ab Remmelts, gitarist Lex Vervuurt en bassist Henk Orthmane. Jany Bron zong ook bij The Grasshoppers, het kwartet van Jan Corduwener, het trio van gitarist Jan Mol, het KRO Dansorkest onder leiding van Klaas van Beeck en het Metropole Orkest. Samen met Yvonne Oostveen en Sonja Oosterman vormde ze vanaf 1949 het trio De Marketentsters dat vaak optrad met het Orkest Zonder Naam o.l.v. Ger de Roos.

‘Voor de radio zingen vind ik heerlijk. Weet je, dat gevoel als je thuis zit te luisteren, of het allemaal voor jou bestemd is.’

Bron, Janie met Ramblers NA
Janie Bron met de Ramblers

THE RAMBLERS
Na een uitstapje bij de Skymasters nam zij in 1951 de plaats in van Jenny Roda bij het VARA orkest The Ramblers. Aanvankelijk als invalster tijdens een tournee in Engeland. Het leidde tot een jarenlange verbintenis met het populairste orkest van Nederland. In 1960 deed zij met Karel van der Velden, jarenlang zanger van de Skymasters, mee aan de finale van het nationale songfestival. Zij behaalden een zesde plaats. In september 1963 werd Bron bij de Ramblers opgevolgd door de 18-jarige Greetje Mona. Na de laatste radio-uitzending op 11 april 1964 hield de band op te bestaan. Er viel niet langer tegen de beatmuziek op te boksen.

Bron, Jany coll Openneer891
Janie Bron

LANGS DE LIJN
Na haar zangcarrière, zij vond zichzelf daarvoor inmiddels te oud, verzorgde Bron als radioproducer de muziek voor o.a. Langs de lijn, Tussen start en finish, de VARA feliciteert, Reis door Operetteland en Met het oog op morgen. Korte tijd presenteerde ze voor de VARA televisie het tv-spelletje Hoe langer hoe beter. Begin jaren ‘70 trad zij nog een enkele keer op met stadsgenote Annie de Reuver. Zij was getrouwd met musicus en arrangeur Charley Nederpelt. Janie Brons overleed op 18 juni 2000 in Ankeveen.

BRONNEN
Bulletin Nationaal Jazz Archief  nr. 37
Gezinskaarten stadsarchief Rotterdam
Het Vrije Volk
3 februari 1960, 18 augustus 1962, 8 juni 1963, 8 februari 1972
Jazz in Rotterdam, de geschiedenis van een grote stadscultuur
(2015)
Rhythme 15 augustus 1950

Hans Zirkzee
Hans Zirkzee

Hans Zirkzee
‘mister’ jazz in Rotterdam,
muziekdocent,
saxofonist,
concertorganisator,
schrijver, jazz-historicus,
auteur van Jazz in Rotterdam
(de geschiedenis van een grotestadscultuur),
winnaar Dutilh-Prijs 2016

OVER R†JAM
Stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial